Μήνυμα Βαλιώτη για τη Γενοκτονία των Μικρασιατών Ελλήνων

Ανακοίνωση του δήμου Σπάρτης για τη σημερινή ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των μικρασιατών ελλήνων:

“Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου και συγχρόνως ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον μικρασιατικό ελληνισμό.

Τιμούμε τη μνήμη όλων των ελλήνων που έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θηριωδίας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων και της αδιαφορίας των ισχυρών της γης.

Οι σφαγές, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας.

Ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι οι εγκληματικές αυτές πράξεις αποτελούν μια θλιβερή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και πρέπει να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορική και συλλογική μας μνήμη.

Οι έλληνες της Μικράς Ασίας, παρά τα όσα δεινά βίωσαν, επιδεικνύοντας περίσσευμα ψυχικής δύναμης και ήθους και κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους, αποτέλεσαν την παραγωγική σπορά στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να δείχνουμε σεβασμό και να κρατάμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που δεν παραγράφονται και δεν λησμονιούνται, και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά όχι από μίσος αλλά ως θεμέλιο για συνεργασία με στόχο την προάσπιση των αξιών της ειρήνης και της ελευθερίας, τις οποίες διαχρονικά υπηρετεί η χώρα μας.

Γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον…”.