Μήνυμα ειρήνης από την Αρχαία Ολυμπία με την υπογραφή της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, μπροστά από το ναό της Ήρας, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου, παραμονή της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας, η υπογραφή της διακήρυξης της σύγχρονης “Ολυμπιακής Εκεχειρίας”.

Το δήμο Σπάρτης εκπροσώπησε ο δήμαρχος Ευάγγελος Βαλιώτης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Νίκο Φλώρο.

Το σύμφωνο υπέγραψε πρώτος ο δήμαρχος Σπάρτης και ακολούθησαν οι ομόλογοί του της Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και της Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς. Τη διακήρυξη σypografi ekexeirias (6)υνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η πρέσβειρα της Unesco Κατερίνα Παναγοπούλου, καθώς και ξένοι πρεσβευτές.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης και άλλοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, διπλωματικοί αντιπρόσωποι, διοικητές μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Η σύγχρονη ολυμπιακή εκεχειρία είναι μία συμβολική κίνηση, για να σταλεί μήνυμα διεθνώς ότι ο αθλητισμός και τα ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου χωρίς εχθροπραξίες και ξεριζωμό των ανθρώπων.