Μήνυμα κ. Ευσταθίου για την Κοίμηση της Θεοτόκου

mitropolitis Eystathios (front)

mitropolitis k. Eystathios

Προς

Το χριστεπώνυμον πλήρωμα

της ιεράς Μητροπόλεώς μας

Χριστιανοί μου αγαπητοί,

Με τη συγκατάβαση του αγίου Θεού πανηγυρίζουμε και εφέτος τη μεγαλύτερη εορτή της Παναγίας μας. Είναι το Πάσχα της Κυρίας Θεοτόκου, κατά το οποίο μεθίσταται από τη γη στον Ουρανό ως Βασίλισσα των Ουρανών και της γης.

Είναι η θέση της Παναγίας μας και μέσα στη λατρεία της εκκλησίας μας όχι μόνο ξεχωριστή αλλά πρωταρχική. Μετά από τον Θεάνθρωπο Χριστό βρίσκεται η Παρθένος Θεοτόκος, από την οποία πήρε σάρκα ο Υιός του Θεού και η οποία χαριτώθηκε θαυμαστά και θεϊκά από την ένωσή της με τον σαρκωθέντα Κύριο των πάντων.

Κορυφαία θέση κατέχει η Μητέρα του Κυρίου μας και στην καρδιά και στη σκέψη κάθε πιστού χριστιανού. Ιδιαίτερη συγκίνηση και αγάπη αισθανόμαστε, όταν ατενίζουμε την ιερά μορφή της. Το όνομά της έρχεται στα χείλη μας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας. Σ’ αυτή εναποθέτουμε την ελπίδα μας, τα βάσανα και τους καημούς μας. Είναι η Μεσίτρια που μεταφέρει τα αιτήματά μας στον Παντοδύναμο Κύριο. Είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός, «πάντων θλιβομένων η χαρά και αδικουμένων η προστάτις». Είναι «η βακτηρία των τυφλών, των πεινασμένων η τροφή, των ορφανών η βοηθός, η επισκέπτρια του αρρώστου».

Ο λαός μας, ειδικότερα, την τιμά και την αγαπά, όπως ένα παιδί λατρεύει και λαχταρά τη μητέρα του. Δεν τη θεωρεί σαν κάτι το άυλο και υπερκόσμιο, αλλά σαν μία ζωντανή, γήινη, φιλική παρουσία και έχει σφυρηλατήσει έναν άρρηκτο δεσμό με τη Μεγαλόχαρη. Δεν υπάρχει πόλη, χωριό ή νησί χωρίς Ναό αφιερωμένο στη χάρη της. Οι ωραιότεροι ψαλμοί, δείγματα ανυπέρβλητης ποιητικής έμπνευσης, έχουν γραφεί για την «υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν λαμπηδόνων ηλιακών». Οι καλλιτέχνες και οι λογοτέχνες μας εμπνεύστηκαν από τη γλυκειά μορφή της Παναγίας, τραγούδησαν τα θαύματά της, δημιούργησαν αριστουργήματα μοναδικής αξίας. Και όλα αυτά τής τα προσέφεραν ως τεκμήρια αγάπης και σεβασμού.

Είναι πλέον ιστορική παράδοση, ότι ο πρώτος ζωγράφος της Θεοτόκου είναι ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που την εικονογράφησε, ενώ εκείνη ζούσε ακόμη. Όταν ολοκλήρωσε την εικόνα της και την παρουσίασε στην ίδια, αυτή έμεινε τόσο ευχαριστημένη, ώστε ευλόγησε τη ζωγραφισμένη μορφή της, λέγοντας: «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος Υιού του Θεού έσται μετ’ αυτής πάντοτε». Με πρότυπο αυτή την εικόνα, τη μοναδική που υπήρχε τότε, έγιναν και όλες οι μεταγενέστερες. Με τον καιρό, όμως, οι διάφοροι ασκητές αγιογράφοι τής προσέδωσαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο και την Παράδοση. Έτσι, δημιουργήθηκε η Παναγία με τα άπειρα ονόματα, τα πρόσωπα και τους θρύλους.

Ακόμη και οι βλάσφημοι συγκλονίζονται στο αντίκρισμα της φυσιογνωμίας της και ανακαλούνται στην τάξη οι ποικιλώνυμοι ασεβείς, που σήμερα είναι πολλοί. Όμως δεν είναι πρόοδος και απελευθέρωση η ασέβεια. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η προώθηση και η επιβολή κάθε ιδέας έξαλλης, που αντιβαίνει ακόμη και στους θεμελιώδεις νόμους της φύσης και της λογικής. Το να κόβεις τις ρίζες σου και να αρνείσαι αξίες και πιστεύματα δεν είναι επανάσταση, όπως ισχυρίζονται μερικοί προκατειλημμένοι και εμπαθείς διανοούμενοι. Η απομάκρυνση από το Θεό, το ξέφτισμα των παραδόσεων, η παραχάραξη της ιστορίας και η έλλειψη ιδανικών είναι η μεγαλύτερη συμφορά των λαών, βεβαιωμένη όχι μόνο ιστορικά αλλά και από τη σύγχρονη καθημερινότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα της εποχής μας.

Σήμερα, αδελφοί μου, με τη μεγάλη θεομητορική εορτή της η Παναγία μας υπενθυμίζει τη λύση του προβλήματος. Είναι το μήνυμα της υπακοής. Καθώς θαυμάζουμε το εξαίσιο θαύμα της μεταστάσεώς της στους ουρανούς, ακούμε την ιερά παρακαταθήκη της, το λόγο της διαθήκης της: «ό,τι αν λέγη υμίν, ποιήσατε», Αυτό που σας λέγει ο Κύριος να κάμετε.

Γι΄αυτό ό,τι και αν κάνουμε, όπου και αν βρισκόμαστε, όποιοι και αν είναι οι στόχοι μας, πάντα να θυμόμαστε με τον πρέποντα σεβασμό και με διάθεση υπακοής τη μεγάλη πνευματική μας Μάνα. Είναι δίπλα μας, μας παρακολουθεί με αγωνία, δακρύζει για τις πτώσεις μας, χαίρεται για τα ηθικά πρωτίστως επιτεύγματά μας. Δέεται για τη σωτηρία μας. Μας αγκαλιάζει με την αγάπη της και μας θωρακίζει με τη δύναμή της.

Θερμός Ευχέτης προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Ο Μητροπολίτης