Μήνυμα του δημάρχου Σπάρτης για τη σημερινή “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο”

Η “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο” πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα το 2000. Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Οφείλουμε λοιπόν να αναλογιστούμε πόσο ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει το περιβάλλον αρνητικά, να αφυπνιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, πριν οι συνέπειες της ρύπανσης γίνουν ανεπανόρθωτες.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Σπάρτης δεν θα μπορούσε να μη δώσει το στίγμα του, συμμετέχοντας ενεργά στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας”. Συγκεκριμένα, την ημέρα αυτή στο δήμο Σπάρτης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ποδηλατοπορεία σε σημαντικά σημεία της πόλης. Επίσης, η Λυκούργου από το ύψος της Γκορτσολόγου έως την Αγίου Νίκωνος και η Παλαιολόγου από το ύψος της Βρασίδου έως την Ευαγγελιστρίας θα παραμείνουν κλειστές για αυτοκίνητα, από τις 9.00′ πμ έως τις 11.00′ μμ.

Η πόλη μας οφείλει και πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο προσιτή, πιο καθαρή και πιο φιλική προς τον πεζό, τους ποδηλάτες και το περιβάλλον. Η δημοτική αρχή έχει κάνει ήδη κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με:
• την ανάπλαση της πλατείας 25ης Μαρτίου – Δούκα (πλακόστρωση, ράμπες ΑμεΑ, χωροθέτηση χώρων στάθμευσης κ.ά.),
• την τσιμεντόστρωση ή διάνοιξη πεζοδρομίων και
• τη σύνταξη “Μελέτης κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στις κεντρικές οδούς της Σπάρτης και λοιπές επηρεαζόμενες οδούς”, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση, με σκοπό τη δημιουργία πεζόδρομων στο κέντρο της Σπάρτης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και τις καθημερινές μας συνήθειες. Πρέπει:
1. Να αποτελούν οι πεζοί το κύριο συστατικό της οργάνωσης της κυκλοφορίας και όχι να αντιμετωπίζονται ως το δευτερεύον στοιχείο,
2. Να εξασφαλίζουμε την ασφαλή και εύκολη μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή του δήμου,
3. Να μη χρησιμοποιούνται τα πεζοδρόμια ως χώροι στάθμευσης από μηχανές και αυτοκίνητα,
4. Να δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς σε όλες τις διαβάσεις,
5. Να υπάρχουν και να λειτουργούν επί μονίμου βάσεως θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων,
6. Να υπάρχουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι,
7. Να ελέγχονται τα όρια εκπομπής θορύβου, ρύπων και ταχύτητας,
8. Να αναβαθμίζονται οι “πνεύμονες” πρασίνου, όπου είναι αναγκαίο,
9. Να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερο αυτοκίνητο ή χωρίς αυτοκίνητο, κάνοντάς του χρήση μόνο σε απαραίτητες μακρινές διαδρομές και όχι στην καθημερινότητά μας και
10. Πάνω από όλα να σεβόμαστε το περιβάλλον, για να μας σέβεται και αυτό.

Όλα αυτά έχουν ένα ως στόχο: Να σταματήσει ο δήμος μας να βουλιάζει από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να πνίγεται από τους ρύπους που αφήνουν τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα.

Ας βάλουμε ένα ΣΤΟΠ στην πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μία μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε τρόπο ζωής.

Ας προχωρήσουμε στην πόλη του αύριο, στην πόλη χωρίς αυτοκίνητα!

Ο δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης