Μήνυμα του σεβασμιωτάτου προς τους ομογενείς

mitropolitis Eystathios (front)

mitropolitis k. Eystathios

Προσφιλέστατοι Λάκωνες ομογενείς,

Με πολλή συγκίνηση και χαρά έλαβα για μια ακόμη φορά την ευγενή πρόκλησή σας να συμμετάσχω στις εργασίες του 66ου Παλλακωνικού Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στο Σικάγο το διάστημα 25–29 Ιουνίου 2014.

Η πρόσκλησή σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης όσο και για εμένα προσωπικά, και φανερώνει τους άρρηκτους δεσμούς της ομογένειας με την τοπική εκκλησία και τη Μητέρα Πατρίδα.

Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να βρίσκομαι κοντά σας, αν και το επιθυμούσα, ωστόσο θα είμαι δίπλα σας με την προσευχή, την αγάπη και τη σκέψη μου.

Σας συγχαίρω θερμά για τη συνέπεια που επιδεικνύετε στην διοργάνωση ετήσιων Παλλακωνικών Συνεδρίων, στο πλαίσιο της σύσφιξης των μεταξύ σας σχέσεων, της αντιμετώπισης προβλημάτων της ομογενειακής κοινότητας σε Αμερική και Καναδά, αλλά και της παροχής οποιασδήποτε βοήθειας στους αδελφούς σας στη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα μας.

Στο πέρασμα των αιώνων οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε, όταν είμαστε ενωμένοι. Την περίοδο αυτή, που ο ελληνισμός βάλλεται πανταχόθεν, η ανάγκη συσπείρωσης και ομόνοιας αποτελεί μονόδρομο. Η ομογένεια πάντα έδειχνε το σωστό δρόμο και πολλές φορές λειτουργούσε, πέρα από ενισχυτικά, και κατευναστικά. Το ίδιο καλείστε να κάνετε και τώρα, ίσως με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και επιμονή. Οι ελπίδες μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εσάς και είμαστε σίγουροι ότι δε θα μας απογοητεύσετε. Είναι γνωστόν άλλωστε ότι οι ομογενείς μας τρώνε το ψωμί της ξενιτειάς ζυμωμένο με τον ιδρώτα της τίμιας εργασίας τους και με το δάκρυ της νοσταλγίας της πατρίδας.

Έκ μέσης καρδίας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Ο Δωρεοδότης Θεός να σας προσφέρει υγεία, ευημερία και μακροημέρευση. Η αγκαλιά μας θα είναι και φέτος ανοιχτή και ζεστή, για να υποδεχθεί όλους όσοι ταξιδέψετε το καλοκαίρι, για να βρεθείτε κοντά μας.

+Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης

Ευστάθιος