“Μία είναι η ουσία”

stilo

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


– Κι ύστερα ισχυρίζονται πως έχουμε άδικο και γινόμαστε συνωμοσιολόγοι, όταν λέμε πως ο κορονοϊός γίνεται εργαλείο στα χέρια του συστήματος εξουσίας για να περάσει (“αβρόχοις ποσίν”) ό,τι πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό έχει στη φαρέτρα του, με συνενόχους τα ΜΜΕ, τα οποία υπερθεματίζουν και “λιβανίζουν”:

– Ενώ στη βουλή συζητιόταν και ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Κεραμέως που (μεταξύ άλλων πολλών αντιδραστικών ρυθμίσεων) βάζει και την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια (!!!), το θέμα που απασχόλησε εντόνως τα κανάλια και τα κυβερνητικά φερέφωνα, από πρωίας μέχρι εσπέρας, ήταν πως οι διαδηλωτές έξω από τη βουλή παραβίαζαν την καραντίνα κι έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια!!!

Κι από κοντά είναι και το ύφος και το ήθος της εξουσίας και της ενημέρωσης:

– Την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει βάλει τη χώρα σε κόκκινη καραντίνα και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή σε ανθρώπους που στενάζουν σε καθεστώς απόλυτης οικονομικής απελπισίας, ο ίδιος, με δεκάδες συνωστιζόμενους ακολούθους και παρατρεχάμενους, τραπεζώνεται στο σπίτι του βουλευτή του και τα κανάλια, που (κατά τ’ άλλα) έχουν μεταβληθεί σε θεματοφύλακες της καραντίνας και της “έννομης τάξεως”, “βάζουν τα ρούχα τους αλλιώς” και “παίζουν” ολημερίς κι ολονυχτίς τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι : “…η εικόνα (…) αδίκησε την ουσία της επίσκεψης”.

Δηλαδή, κ. πρωθυπουργέ, η “ουσία” της δικής σας ενέργειας υπερκάλυπτε την ουσία της καραντίνας που εσείς ο ίδιος επιβάλατε, αλλά ήταν διαφορετική από την “ουσία” της ενέργειας του καφετζή της Σπάρτης που για να ζήσει (τρόπος του λέγειν) έδωσε 3-4 καφέδες και τσίπουρα σε άτομα που στάθηκαν έξω από το καφενείο του κι “έφαγαν” όλοι πρόστιμα;

Δυο μέτρα και δυο σταθμά κ. πρωθυπουργέ και Talking Heads των καναλιών;

Ή μήπως ισχύει το συμπέρασμα του Όργουελ στη “Φάρμα των ζώων”:

“Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα”.