Μαίνεται ο “πόλεμος” στον δήμο Ανατολικής Μάνης

Για “κακοστημένο σκηνικό με πρωταγωνιστές επικεφαλείς και λοιπούς συμβούλους των λοιπών παρατάξεων” κάνει λόγω η πλευρά Ανδρεάκου στα όσα κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Μάνης Τζανέτος Φιλιππάκος σχετικά με το περιστατικό που εξελίχθηκε την περασμένη Πέμπτη 22/10 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου. Όπως έγινε γνωστό, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κανέλα Κολοκούρη προσήλθε έξω από το κτίριο που διεξαγόταν το συμβούλιο με ιδιωτικό ασθενοφόρο, λόγω του προσφάτου τραυματισμού της σε τροχαίο, για να ψηφίσει στο ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο δεν κατάφερε να φθάσει μέχρι αίθουσα, καθώς το κτίριο δεν διέθετε υποδομή για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά, η καταγγελία του κ. Φιλιππάκου είχε ως εξής:

“Η δημοτική αρχή του κ. Πέτρου Ανδρεάκου με ακραία μεθόδευση, έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 22/10/2020 και ώρα 18.00′, προς συζήτηση κατευθυνόμενη πρόταση ομάδας εργασίας από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να πετύχει ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να επιδιώξουν στη συνέχεια να «βαπτιστούν» εθνικοί – επαρχιακοί δρόμοι της πόλης του Γυθείου δημοτικές οδοί, συνεχίζοντας έτσι την εμμονική τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα δυσμενέστατες συνέπειες για την πρωτεύουσα του δήμου μας, η οποία δυστυχώς υποβαθμίζεται συνεχώς.

Τα όσα έλαβαν χώρα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουν προηγούμενο και παραβιάζουν ευθέως κάθε δημοκρατική διαδικασία και τα όσα ισχύουν για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεωργία Λυροφώνη, αιφνιδιάστηκε από την παρουσία της δημοτικής συμβούλου της παράταξή μας κ. Κανέλας Κολοκούρη, η οποία λόγω της σοβαρότητας του προς συζήτηση μοναδικού θέματος, προσήλθε με ιδιωτικό ασθενοφόρο, λόγω του προσφάτου τραυματισμού της σε τροχαίο, προκειμένου να λάβει μέρος στη ψηφοφορία, πλην όμως η πρόεδρος, παρά την έγγραφη ενημέρωσή της και το σχετικό αίτημα που υπέβαλλα προσωπικά ως επικεφαλής της παράταξης, αλλά και του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που σημειωτέον αποτελούν και τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αδικαιολόγητα και παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά και ανθρώπινης ευαισθησίας, της στέρησε το δικαίωμα της συμμετοχής της στη ψηφοφορία, αγνοώντας την παραμονή της επί τρεις ώρες εντός του ασθενοφόρου, το οποίο παρέμεινε επί του οδοστρώματος, κάτω ακριβώς από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα στον πρώτο όροφο.

Αναφέρεται ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα και δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή για την πρόσβαση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ατόμων με αναπηρία ή ατόμων που αδυνατούν να προσέλθουν λόγω τραυματισμού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της δημοτικής συμβούλου.

Η πρόεδρος ήταν ανένδοτη στο συνολικό αίτημά μας και στις παραινέσεις μας να επιτρέψει στην κ. Κολοκούρη να ψηφίσει ακυρώνοντας έτσι το δικαίωμά της αυτό. Δυστυχώς δεν λειτούργησε ούτε ως άνθρωπος, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές ενός ανθρώπου που βρισκόταν στην ιδιαίτερη αυτή δύσκολη θέση ως ασθενής, ούτε ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προκαλώντας με την αδικαιολόγητη στάση της, κλίμα έντασης και αντιδικίας αδυνατώντας να υπηρετήσει το ρόλο της και τις υποχρεώσεις της.

Καταγγέλλουμε την κ. πρόεδρο και για έναν ακόμη λόγο, διότι παράνομα και καταχρηστικά δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Γυθείου κ. Ιωάννη Μπελεγρή να συμμετάσχει στην ψηφοφορία όπως προβλέπεται και δικαιούτο και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό που αφορούσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη πόλη του Γυθείου. Όλα αυτά γιατί δεν συμφωνούσε με τον αποχαρακτηρισμό οδών του εθνικού – επαρχιακού δικτύου, σε δημοτικές οδούς.

Οι μεθοδεύσεις και η εμμονή της δημοτικής αρχής για τις επιχειρούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που όπως είναι γνωστό αποσκοπούν σε άλλες σκοπιμότητες, μας βρίσκουν αντίθετους και πιστεύουμε ότι αντίθετοι είναι και το σύνολο των πολιτών της πόλης του Γυθείου, αλλά και του δήμου μας γενικότερα. Οι επιχειρούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται με πρόχειρο τρόπο, χωρίς ουσιαστική συνολική μελέτη και μάλιστα από μια επιτροπή κατευθυνόμενη, χωρίς τη συμμετοχή συγκοινωνιολόγων, εκπροσώπων της τροχαίας, τοπικών φορέων της πόλης, και άλλων που έχουν λόγο και αρμοδιότητα.

Τέτοιες μεθοδεύσεις και αποφάσεις βλάπτουν τα γενικότερα συμφέροντα του τόπου μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύουμε θα είναι καταστροφικές για τη πρωτεύουσα του δήμου μας. Απευθυνόμενοι σε όλους τους δημότες τους καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε όλοι μαζί για τα συμφέροντα της Μάνης και μόνο, χωρίς εξαρτήσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων κάθε είδους, τα οποία προκαλούν μόνο κακό στο τόπο μας και μας εγκλωβίζουν στη στασιμότητα και τις διαχρονικές παθογένειες”.

Η απάντηση της παράταξης Ανδρεάκου

“Την Πέμπτη 22/10/2020 συγκλήθηκε σε δια ζώσης προγραμματισμένη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, την “Έκφραση γνώμης-πρότασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με οδεύσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου».

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση έλαβε χώρα ένα κακοστημένο σκηνικό με πρωταγωνιστές δυστυχώς επικεφαλείς και λοιπούς Συμβούλους των λοιπών παρατάξεων, κάτι που αρχικά δεν τιμά όσους σχεδίασαν και συμμετείχαν σε αυτό, προσβάλλει στη συνέχεια σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, δυσφημίζοντας το δήμο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η κ. Κολοκούρη Κανέλλα, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ενωτικής Κίνησης Μάνης», με επικεφαλής τον κ. Φιλιππάκο, απέστειλε προς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου ιατρική βεβαίωση-γνωμάτευση από την οποία προέκυπτε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δεν έχει παρέλθει έως σήμερα, θα ήτο αδύνατη η συμμετοχή της εν λόγω συμβούλου στις συνεδριάσεις του οργάνου, λόγω τροχαίου ατυχήματος που της συνέβη.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενημερωθήκαμε από τον κ. Φιλιππάκο, επικεφαλής της παράταξης στην οποία ανήκει, για την προσέλευσή της κ. Κολοκούρη εντός ασθενοφόρου (!) επί της οδού έμπροσθεν του κτιρίου των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και την κατάθεση από μέρους της γραπτού αιτήματος με το οποίο ζητούσε: «…να μεριμνήσετε ούτως ώστε οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται σε κατάλληλο κτίριο όπως πχ Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ανατολικής Μάνης, το οποίο πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές…».

Το αίτημα της κ. Κολοκούρη έγινε άμεσα αποδεκτό τόσο από τον κ. δήμαρχο όσο και από την κ. πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν η κ. Κολοκούρη επιθυμούσε πραγματικά να συμμετέχει στη συνεδρίαση, επειδή τη χρειάζεται ο τόπος της όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξή της, όφειλε να ενημερώσει το προεδρείο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης για τις ειδικές συνθήκες που απαιτούνταν για την προσέλευσή της προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να τίθετο θέμα αλλαγής τόπου συνεδρίασης του οργάνου.

Σκοπός όμως δεν ήταν η συμμετοχή στη συνεδρίαση αλλά η συμμετοχή σε ένα κακοστημένο σκηνικό με κάμερες, ιδιωτικά ασθενοφόρα, συνεντεύξεις κτλ. Σήμερα 27/10/2020 είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού, κτίριο με κατάλληλη προσβασιμότητα, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα της συναδέλφου.

Σήμερα, 27/10/2020, η κ. Κολοκούρη με γραπτή δήλωσή της πριν την έναρξη της συνεδρίασης μας ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί καθότι γνωρίζει ότι το υπό συζήτηση θέμα θα υπερψηφιστεί από τη δημοτική παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί, ως εκ τούτου η παρουσία της δεν κρίνεται επιβεβλημένη.

Τελικά η κ. Κολοκούρη ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον του τόπου ή της παρατάξεώς της; Γιατί η κ. Κολοκούρη δεν υπέβαλλε ανάλογη γραπτή αίτηση και πριν την επίμαχη συνεδρίαση για αλλαγή τόπου συνεδρίασης προκειμένου να συμμετέχει σε αυτήν; Μήπως τελικά εάν έπραττε τα δέοντα τα κανάλια δεν θα είχαν αντικείμενο να καταγράψουν;

Η κ. Κολοκούρη θα παρίσταται εν τέλει στα δημοτικά συμβούλια μόνο όταν με την ψήφο της πρόκειται να καταψηφίζονται τα θέματα (;) ενώ όταν γνωρίζει ότι αυτά θα υπερψηφίζονται θα απέχει;

Όσον αφορά τη συμμετοχή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Γυθείου στην εν λόγω συνεδρίαση, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες, οι πρόεδροι συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου όταν ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης όχι μόνο αφορά την κοινότητά τους αλλά και εξαντλείται στα όρια αυτής. Στη δική μας περίπτωση η πρόταση μας για την επαρχιακή οδό αρ. 19 εκτείνεται έως το Γερολιμένα (!)

Για ποια μεθόδευση κύριοι, για ποια παρανομία, σε ποιον αυταρχισμό αναφέρεστε (;) Οι ευθύνες για όλο αυτό το κακοστημένο σκηνικό που προσβάλλει όλους μας, έχουν ονοματεπώνυμο και θα αποδοθούν.

Κυρίες και Κύριοι,

Αρκετά έως εδώ! Αρκετά με τα ψέματα και τις συκοφαντίες!

1. Δε ζητήθηκε από την κ. Κολοκούρη στο γραπτό αίτημά της, που υποβλήθηκε κατά την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, να κατέβουμε στο δρόμο και να λάβουμε ψήφο.
2. Δεν προβλέπετε από τον κώδικα να ψηφίζουν σύμβουλοι, οι οποίοι δε συμμετέχουν στη συνεδρίαση και έχουν καταγραφεί ως απόντες από αυτήν.
3. Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου που έχει και την ευθύνη καταγραφής των ψήφων των συμβούλων είναι σύμβουλος από την ίδια παράταξη με την κ. Κολοκούρη. Ούτε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχει την ευθύνη καταγραφής των ψήφων, ούτε ο κ. δήμαρχος.
4. Εάν πραγματικά η κ. Κολοκούρη επιθυμούσε να συμμετάσχει, γιατί να καλέσετε τα κανάλια (;), θα της απαγορεύαμε τη συμμετοχή της;
5. Γιατί δεν αιτηθήκατε αλλαγή τόπου συνεδρίασης πριν την έναρξη αυτής, εφόσον γνωρίζατε ότι θα προσέλθει με ασθενοφόρο;
6. Εάν έχετε γνώμονα το συμφέρον του τόπου πως δικαιολογείτε το γεγονός της απουσίας σας από την ψήφιση των τεχνικών προγραμμάτων του δήμου και για το έτος 2020 και για το έτος 2021;
7. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα εκφραζόταν η γνώμη-πρόταση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τις οδεύσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σας απαγόρευσε ο δήμαρχος ή η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να καταθέσετε τη δική σας διαφορετική γνώμη – πρόταση για τις οδεύσεις του εθνικού-επαρχιακού οδικού δικτύου; Μήπως τελικά αδυνατείτε να διαμορφώσετε δική σας γνώμη-πρόταση και για το λόγο αυτό περιορίζεστε στο να κατακρίνετε κάθε φορά τις προτάσεις της δημοτικής Αρχής (;)

Η δημοτική αρχή του τόπου μας, λειτουργεί ως οφείλει, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των Δημοτών και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Για άλλη μια φορά, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως η λειτουργία του δήμου δεν θα αφεθεί στην τύχη όσων, εξυπηρετώντας ιδίες σκοπιμότητες, τεχνηέντως το επιχειρούν”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News