Ομάδα 27 μαθητών του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, που υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβολής της μεσαιωνικής (βυζαντινής και λατινικής) ιστορίας της νότιας Πελοποννήσου με έμφαση στα χριστιανικά της μνημεία και την εκκλησιαστική τέχνη (ναοδομία και αγιογραφία), πραγματοποίησε στις 9 και 10 Μαΐου εκδρομή στο Γεράκι.

Την πρώτη ημέρα η ομάδα φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του δήμου Ευρώτα. Κατά την παρουσία της στο Γεράκι επισκέφθηκε και εξερεύνησε το μεσαιωνικό κάστρο της περιοχής, τις εκκλησίες του οικισμού, ξεναγήθηκε σε παραδοσιακές πέτρινες γερακίτικες οικίες και στη βιβλιοθήκη της κωμόπολης, είδε τα φτιαγμένα στον αργαλειό τοπικά υφαντά στο Μουσείο Υφαντικής της κ. Χρυσούλας Σταματοπούλου. Τέλος επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Γερακίου, ξεναγήθηκε στα εργαστήριά του και οι μαθητές των δύο γυμνασίων έπαιξαν σε αθλητικούς αγώνες, γνωρίστηκαν μεταξύ τους και φωτογραφήθηκαν συσφίγγοντας τις σχέσεις τους.

Εκτός από το Γεράκι οι μαθητές επισκέφτηκαν την ιστορική μονή Έλωνας και το χωριό του Κοσμά, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1944. Εκεί γνώρισαν και κατέγραψαν την ιστορία του, είδαν τα τοπικά λαογραφικά και ιστορικά κειμήλια και άκουσαν γέροντες κατοίκους να τους μιλούν για τα παλαιότερα και νεότερα χρόνια.