Μανιάτικη συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις στην Κρήτη

Αντιπροσωπεία του δήμου Ανατολικής Μάνης, αποτελούμενη από αντιδημάρχους, μέλη του Σώματος Απόδοσης Τιμών και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, μετέβησαν στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις τιμής για τους Μανιάτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά του νησιού κατά τη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων. Στην Κρήτη βρεθηκε για τον ίδιο λόγο και ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Η μανιάτικη αποστολή βρέθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά (Δήμου Αποκορώνου). Η κοινότητα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών έχει αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη. Εκεί σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης για τους Μανιάτες που έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία της Κρήτης.

«Ακόμη ένας Νοέμβρης που μας βρίσκει παρέα στα τιμημένα χώματα της Κρήτης. Στα χώματα αυτά που οι ήρωες πρόγονοί μας επέλεξαν να χύσουν έως την τελευταία ρανίδα το αίμα τους, αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία όλης της Πατρίδας», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος. Συνέχισε λέγοντας πως η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος και εκτίμησης που ενώνουν τους δύο τόπους έχουν βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες. «Η προσήλωσή μας σε κοινές αρχές και αξίες και το ιστορικό συναπάντημά μας σε όλες τις μεγάλες πολεμικές στιγμές του Έθνους μάς έχουν κάνει ένα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πλέον στις φλέβες μας κυλά το ίδιο αίμα», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Ανδρεάκος.

Η συνέχεια της εκδήλωσης δόθηκε στη βουνοκορφή «Αγριμοκέρατο», όπου βρίσκεται το μνημείο των ηρώων Μανιατών, το οποίο ανεγέρθη με μέριμνα του δημάρχου Ανατολικής Μάνης και φιλοτεχνήθηκε από τον Μανιάτη γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου η αποστολή βρέθηκε στα Λιβάδια Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε τιμητικές εκδηλώσεις για τον οπλαρχηγό του Μυλοποτάμου Ιωάννη Σωπασή και ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κρήτη το Σάββατο 6 Νοεμβρίου μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό Ρεθύμνης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της μάχης του 1868, που έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή και Μανιατών αγωνιστών.