Μανουσάκειο: Ένα μουσείο γεννιέται

Την Κυριακή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Μανουσακείου Μουσείου Δήμου Σπάρτης, το οποίο στεγάζεται στο διώροφο οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα επί της οδού Ανανίου 13 στη Σπάρτη.

Το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου αποτελεί δωρεά του αειμνήστου Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη, ο οποίος το 1996 δώρισε στο δήμο Σπάρτης την οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο, το οθωμανικό λάβαρο κ.ά.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο ταξίαρχος διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Δημήτριος Μακρής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, ο πρώην δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Πατσιλίβας κ.ά.

Γνωριμία με το νέο μουσείο

Η οικία Μανουσάκη αποτελεί αστική κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα. Το διατηρητέο αυτό νεοκλασσικό κτίριο παραχωρήθηκε με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο με εκθέματα τον εξοπλισμό του σπιτιού και τα ενθυμήματα της οικογένειας. Μέσα λοιπόν στο χώρο, αναδεικνύονται η υλική, πνευματική και κοινωνική ζωή των σπαρτιατών αστών της εποχής.

Το οίκημα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, επειδή αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου εγκαινιάζεται, σε πρώτη φάση, η μόνιμη έκθεση που αφορά στον αστικό βίο. Περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά και πλούσιο φωτογραγικό υλικό εποχής. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων, να “γευθούν” όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.

Σε ειδική προθήκη εκτίθενται οικογενειακά κειμήλια που δωρήθηκαν από σπαρτιάτες πολίτες που επιθυμούν να μοιραστούν με τους επισκέπτες, όχι μόνο το μερίδιο της ιστορίας που τους αναλογεί, αλλά και το μοναδικό συναίσθημα που τους συνδέεει με αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε αυτά καταλαμβάνει το οθωμανικό λάβαρο που ο Αλέξανδρος Γ. Μανανουσάκης, ταγματάρχης στην απελευθέρωση της Λέσβου από τους οθωμανούς (8/11/1912), έφερε ως λάφυρο στη Σπάρτη μετά τη νίκη του ελληνικού στρατού.

Με την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, ο δήμος Σπάρτης διέσωσε ένα από τα ελάχιστα νεοκλασσικά που έχουν μείνει, μετατρέποντάς το σε χώρο πολιτισμού.