Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση “Πόντος: Η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος”

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε” με εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Νεότητας της μητρόπολης.

Η εκδήλωση “Πόντος: Η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε»” ξεκίνησε με τους ήχους της ποντιακής λύρας, η οποία κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον, ενώ αμέσως μετά ο πρωτ. π. Αθανάσιος Σπηλιώτης, εφημέριος Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, έχοντας τη γενική επιμέλεια, με έναν σύντομο χαιρετισμό παρουσίασε το θέμα της εκδήλωσης, τους συνδιοργανωτές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο κ. Θεοφάνης Λάζαρης, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Λακωνίας “Ο Πόντος”, ο οποίος με εμπεριστατωμένο λόγο, ιστορικά στοιχεία και προβολή διαφανειών, τις οποίες επιμελήθηκε η κ. Όλγα Τσώνη, ανέπτυξε το ανωτέρω θέμα.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Πόντου, που ερμήνευσε η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης κ. Χαρούλα Παπαδοπούλου με τη συνοδεία του κ. Αλέξανδρου Σάρα στην ποντιακή λύρα και του κ. Μάκη Καμίτση στο νταούλι.

ekdilosi-pontion-3

Στη συνέχεια το Λύκειο των Ελληνίδων Σπάρτης, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου κ. Γεωργίου Αριανά, ανέβηκε στη σκηνή και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρεθέντων.

Την εκδήλωση έκλεισε με το μεστό λόγο του ο σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος επεσήμανε τη βαθιά πίστη των ποντίων παρουσιάζοντας μερικούς από τους πολλούς αγίους της εκκλησίας μας που κατάγονταν από εκεί, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όπως ο καθένας μας χαίρεται όταν μιλάνε για την πατρίδα και τον τόπο της καταγωγής του, έτσι και ο άγιος Νίκωνας θα χαίρεται με την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης για την πατρίδα του.

ekdilosi-pontion-2

Τέλος, όλοι όσοι βρέθηκαν στη Στέγη Νεότητας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα του Πόντου με την ονομασία “μεθυσμένα”, τα οποία προσέφερε η κ. Μαρία Αθανασιάδη.

(με πληροφορίες από immspartis.gr)