Μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση των κατοίκων δήμου Ευρώτα ενάντια στα απορρίμματα

Σε κινητοποίηση με συμβολικό κλείσιμο της γέφυρα του Ευρώτα προχώρησαν χθες κάτοικοι του δήμου Ευρώτα, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα, που αντιδρούν στην εγκατάσταση εργοστασίου ΧΥΤΥ στην περιοχή. Συγκεκριμένα στην θέση Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας έχει δρομολογηθεί με αποφάσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη τη Λακωνία, μέσω προγράμματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν στο έργο, η συγκεκριμένη μονάδα “πρόκειται να λειτουργήσει σε μια άκρως ακατάλληλη περιβαλλοντικά τοποθεσία, η οποία βρίσκεται πάνω στο μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, η τοποθεσία που προορίζεται να γίνει το έργο (Ξηροκάμπια) είναι σε καρστικά-υδατοπερατά πετρώματα πάνω από τις πηγές του υπόγειου προστατευόμενου υδατικού συστήματος Σκάλας (GR300180A7), βρίσκεται σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός ζώνης NATURA (GR2540003)”. Θεωρούν ακόμα πως “η υλοποίηση του έργου αυτού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και την αγροτική παραγωγή της περιοχή αυτής, καθώς το νερό που απορρέει από την περιοχή αυτή τροφοδοτεί τις βρύσες και το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της κοιλάδας του Ευρώτα”.

Η επιτροπή αγώνα ζητά:

• Να μην υλοποιηθεί το έργο

• Να μην επαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση (Ξηροκάμπια) και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από το χώρο αυτό

• Τη δημιουργία δημοσίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος να λειτουργεί υπό κρατική εποπτεία στα πλαίσια του δήμου (ή και σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής) έτσι ώστε η χωροθέτηση των μονάδων και η μέθοδος διαχείρισης να αποφασίζεται με επιστημονικά κριτήρια μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, και να διασφαλίζεται:

– Η υγεία των κατοίκων

– Η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής

– Το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες

– Η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση σε ασφαλή κλειστά συστήματα και η ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News