Μεγαλοπρεπής η διπλή εορτή στη Μητρόπολη Σπάρτης

mitropolitis Eystathios 1

mitropolitis Eystathios 1

Με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια γιόρτασε ο ελληνισμός τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Στη Σπάρτη εόρτασε και πανηγύρισε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια ο περικαλλής μητροπολιτικός ναός Ευαγγελιστρίας. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

dipli eorti (12)

Ακολούθησε δοξολογία για την εθνική μας επέτειο, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας κ. Παναγιώτης Νικολούδης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Αθανάσιος Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Χαράλαμπος Σκούρος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο τέως δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Σταύρος Αργειτάκος, αρκετοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο απερχόμενος διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής, ο νέος αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας κ. Σταύρος Τουφεξής, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και αντιπροσωπείες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Λακωνίας κ. Εμμανουήλ Στεργιούλης.

dipli eorti (14)

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων και μοναχών της ευρύτερης περιοχής και των διακόνων της ιεράς μητροπόλεώς μας.

Επίκαιρη ομιλία εξεφώνησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο πανοσολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος Κονίδης, καθηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμα της ελπίδας που έφερε στην ανθρωπότητα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τονίζοντας παράλληλα ότι η πραγματική ελπίδα βρίσκεται μόνο κοντά στον Κύριό μας και την ενάρετη χριστιανική ζωή.

Κατακλείνοντας τη θρησκευτική τελετή ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος μίλησε για το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για τους συμβολισμούς που έχει στις ημέρες μας, ενώ ευχήθηκε στο πλήρωμα της τοπικής εΕκκλησίας, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό, που είχε τη δυνατότητα να ακούσει τον αρχιερατικό εσπερινό μέσω της αναμετάδοσης του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αμέσως μετά τον εσπερινό, ο σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ψάλτες του μητροπολιτικού ναού και τους βοηθούς τους για την άψογη παρουσία τους.

πηγή: immspartis.gr

dipli eortidipli eorti (1)dipli eorti (2)dipli eorti (3)mitropolitis Eystathiosdipli eorti (5)dipli eorti (6)dipli eorti (7)dipli eorti (8)dipli eorti (9)dipli eorti (10)dipli eorti (11)dipli eorti (13)mitropolitis Eystathios