Μειώστε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με σύμμαχο το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας

kardia

kardia

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας, μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, ξεκινά την υλοποίηση προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Μέσα από αυτό δίνεται δωρεάν η δυνατότητα σε δημότες, χωρίς διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο, να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου τα επόμενα δέκα χρόνια, μέσω της αξιολόγησης των βασικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, η ολική χοληστερόλη, το φύλο και η ηλικία.

Το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου θα υλοποιηθεί ως εξής:

Βήμα 1ο: Δυνατότητα συμμετοχής έχουν μόνο οι πολίτες:

1) Που ανήκουν στην ομάδα πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου (άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών). Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

2) Που δεν έχουν διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο, όπως προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου ή οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια.

3) Που θα στείλουν στο ΚΕΠ Υγείας με e-mail τα παρακάτω στοιχεία:

Όνομα

Επίθετο

Ημερομηνία γέννησης (μήνας/έτος)

Φύλο: ΓΥΝ/ΑΝΔΡ

Χρόνιο νόσημα διαγνωσμένο (εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω) εάν υπάρχει

Συστολική αρτηριακή πίεση (mmHg) – μέτρηση την ημέρα της αποστολής των στοιχείων

Χοληστερόλη (mmol/l ή mg/dl) – η τελευταία και σχετικά πρόσφατη μέτρηση

Καπνιστής: ΝΑΙ/ΟΧΙ.

Το e-mail του ΚΕΠ Υγείας στο οποίο πρέπει να σταλούν τα στοιχεία των εξεταζομένων είναι kepygeias@monemvasia.gr.

Βήμα 2ο: Τα στοιχεία συγκεντρώνονται στο ΚΕΠ Υγείας και μεταφέρονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα (μία φορά στο τέλος κάθε μήνα) στην ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία για τον υπολογισμό, βάσει πινάκων, του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Βήμα 3ο: Σε τακτά χρονικά διαστήματα, το ΚΕΠ Υγείας ενημερώνει μέσω e-mail καθέναν από τους εξετασθέντες. Στην ενημέρωση αυτή περιλαμβάνονται ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι θεραπευτικοί στόχοι προκειμένου αυτός να μειωθεί, η κατανομή των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και η σημασία που έχει ο καθένας στο συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ παρέχεται και προσωπική συμβουλή υγείας σχετικά με το κάπνισμα, τη συστολική αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και θα δώσει την τελική συμβουλή στον εξετασθέντα για την αποφυγή επικίνδυνου καρδιαγγειακού επεισοδίου.