Ολοκληρώθηκε σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη τηλεοπτικού συνεργείου της ιαπωνικής τηλεόρασης στη Σπάρτη. Τα γυρίσματα στην πόλη μας έγιναν στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Shokunin Wagon», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό TV Tokyo.

Το θέμα της εκπομπής είναι η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων – μνημείων σε διάφορες χώρες, από ιάπωνες τεχνίτες με τη χρήση ιαπωνικής τεχνικής και τεχνολογίας. Στο επεισόδιο που γυρίστηκε στη Σπάρτη, πέντε ιάπωνες τεχνίτες ανέλαβαν τη μερική ανάπλαση της πλατείας Σαϊνόπουλου, στη συνοικία Νέου Κόσμου, υπό την επίβλεψη και τη βοήθεια τεχνικών του δήμου μας.

Συγκεκριμένα οι τεχνίτες επιδιόρθωσαν το μηχανισμό του σιντριβανιού της πλατείας, καθάρισαν το εσωτερικό, τοποθέτησαν ειδικό επίχρισμα στα εξωτερικά τοιχώματα, αντικατέστησαν το φωτισμό και έφτιαξαν στο κέντρο ένα ομοίωμα αρχαίας κολώνας. Εκτός από το σιντριβάνι επιδιορθώθηκαν και τα παγκάκια στο δυτικό μέρος της πλατείας. Έγινε επίσης ανακατασκευή της βρύσης που βρίσκεται εντός της παιδικής χαράς. Όλα τα έξοδα για την ανάπλαση της πλατείας πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία παραγωγής της εκπομπής.

Εκτός από τα γυρίσματα στην πλατεία Σαϊνόπουλου, η εκπομπή πραγματοποίησε πλάνα και σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως στην κεντρική πλατεία, στο άγαλμα του Λεωνίδα κ.α.

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουλίου τελείωσαν οι εργασίες και πραγματοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας του σιντριβανιού με τη νέα του μορφή. Πλήθος κόσμου και κυρίως μικρά παιδιά επισκέφθηκαν το σημείο και χειροκρότησαν το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης επισκέφθηκε το χώρο της πλατείας σήμερα Παρασκευή και είχε συνάντηση με τους συντελεστές της εκπομπής, τους οποίους ευχαρίστησε προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.

Οι ιάπωνες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία στο δήμο μας και ευχαριστημένοι που είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ιστορική πόλη της Σπάρτης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της.