“Μεσογειακή διατροφή και τοπικά προϊόντα ως αειφορική αξία”

Mastoropoulos Nektarios

γράφει ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος

____________________________________________________________________________

Οι τρομερές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης επιδημιολογίας πέρα από τον καρκίνο είναι η ταυτόχρονη «επιδημία» της παχυσαρκίας. Μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Μόνο πρόσφατα αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν κοινή προέλευση.

Από τους πολλούς παράγοντες που μετά τη δεκαετία του 1940 συνέβαλαν ώστε ο καρκίνος και η παχυσαρκία να γίνουν επιδημία, παραθέτουμε τους τρεις πιο σημαντικούς κατά τη γνώμη των ειδικών:

– Αλματώδης αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και λευκών αλεύρων

– Διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ω6 και ω3

– Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Πλημμυρίδα από συνθετικές χημικές ουσίες (1 εκατ. τόνοι χημικών ουσιών παράχθηκαν το 1930, 200 εκατ. τόνοι το 2000).

Ο καρκίνος τρέφεται με ζάχαρη

Ότο Χάινριχ Βάρμπουρκγκ (γερμανός καθηγητής, βραβείο Νόμπελ ιατρικής): Ο μεταβολισμός των όγκων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση γλυκόζης (τη μορφή που παίρνει στον οργανισμό μας, η ζάχαρη που τρώμε). Μάλιστα η τομογραφία ΡΕΤ (τομογραφία ποζιτρονίων), εντοπίζει ακριβώς τις περιοχές του σώματος που καταναλώνουν περισσότερη γλυκόζη, όπου εκεί πιθανότατα υπάρχει/αναπτύσσεται καρκίνος.

Ζάχαρη και λευκά άλευρα = δηλητήρια = αύξηση γλυκαιμικού δείκτη = έξαρση φλεγμονών = καρδιοπάθειες, ζάχαρο, καρκίνος

Τρώμε ζάχαρη, λευκά άλευρα, μαγιά, επεξεργασμένο ρύζι κλπ: έκλυση ινσουλίνης + έκλυση ΙFG (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας) – διέγερση κυτταρικής ανάπτυξης – προαγωγή παραγόντων φλεγμονής (το υπόβαθρο φλεγμονής είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του καρκίνου).

Ας σκεφτούμε μόνο για σήμερα, εάν καταναλώσαμε τροφή που να μην περιείχε λευκό αλεύρι, μαγιά ή ζάχαρη. Πιστεύω σχεδόν κανένας δεν θα βρεθεί που να απαντήσει αρνητικά.

Προτιμάμε άλευρα ολικής άλεσης, ψωμί με προζύμι όπως παλιά, ζυμαρικά ολικής και ρύζι αναποφλοίωτο ή ρύζι μπασμάτι, που δεν αυξάνει τόσο τον γλυκαιμικό δείκτη.

Όταν ρώτησα κάποτε μια γιαγιά που έφτιαχνε τσαΐτια και πίτα (πολύ υγιεινά και νόστιμα τοπικά εδέσματα) από πότε χρησιμοποιεί λευκό αλεύρι για να τα φτιάχνει, μου απάντησε ότι «παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε το αλεύρι ολικής που αναλόγως το περνάγαμε από κόσκινο», ενώ στην ερώτησή μου γιατί δεν χρησιμοποιεί πια τέτοια αλεύρια, μου απάντησε ότι όλοι αυτό κάνουν σήμερα για ευκολία.

Τα γονίδιά μας είναι προσαρμοσμένα να καταναλώνουμε 2 κιλά μέλι το χρόνο

1930 μέση κατανάλωση: 5 κιλά ζάχαρη το χρόνο

1990 μέση κατανάλωση: 70 κιλά ζάχαρη το χρόνο

Και βέβαια οι βιομηχανίες έχουν κατασκευάσει ένα «θαυματουργό» σιρόπι με φρουκτόζη από καλαμπόκι, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα μετά το 1950 και είναι βέβαια χειρότερο από δηλητήριο.

Δύο χαρακτηριστικά διατροφικά παράδοξα, όπως αναδείχθηκαν ύστερα από μεγάλες έρευνες διεθνών οργανισμών και πανεπιστημίων

Αμερικανικό παράδοξο

Αύξηση της παχυσαρκίας σε περίοδο μείωσης της κατανάλωσης λίπους.

Από το 1976 έως το 2000 μείωση κατά 11% της κατανάλωσης λίπους και 4% των θερμίδων.

Το ίδιο διάστημα αύξηση κατά 31% της παχυσαρκίας στην Αμερική.

Ισραηλινό παράδοξο

Ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα σε εμφράγματα, παχυσαρκία, καρκίνο.

Λόγω των θρησκευτικών κανόνων που επικρατούν στο Ισραήλ, δεν επιτρέπεται στο ίδιο γεύμα η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί το βούτυρο με φυτικές μαργαρίνες, πλούσιες σε ω6.

Μαργαρίνη (αναλογία ω6:ω3 = 70:1), επεξεργασμένα τρόφιμα (κουλουράκια, κράκερ, τάρτες, τσιπς, με σογιέλαιο (αναλογία ω6:ω3 = 7:1), φοινικέλαιο ή έλαιο κανόλα (αναλογία ω6:ω3 = 3:1), τρανς λιπαρά, υδρογονωμένα (δεν μπαγιατεύουν ποτέ). Τα υδρογονωμένα λιπαρά χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, διότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να παραμένουν επί μήνες στα ράφια των σούπερμαρκετ και να φαίνονται ολόφρεσκα.

Τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι φταίει για την παχυσαρκία;

Η κλασσική απάντηση είναι ότι οφείλεται κυρίως στις τροφές–σκουπίδια, στα λίπη, στην καθιστική ζωή κλπ, εντούτοις μετά από αποκαλυπτικές έρευνες επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων, άρχισε να διαγράφεται μια άλλη προσέγγιση στα αίτια της παχυσαρκίας, που στις μέρες μας έγινε πια επιδημία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα, παρά τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Οι Ζεράρ Ελό, Πιερ Βιλ, Φιλίπ Γκενσέ και ομάδα γάλλων ερευνητών ήταν οι πρωτοπόροι που κατάλαβαν τα βαθύτερα αίτια, αφού σε μακροχρόνιες έρευνές τους απέδειξαν ότι η μάζα του λιπώδους ιστού στα βρέφη κάτω του ενός έτους στις ΗΠΑ, από το 1970 μέχρι το 1990, αυξήθηκε κατά 100%. Αν πούμε πως για την παχυσαρκία των μεγάλων φταίνε όλες οι κλασσικές αιτίες που αναφέραμε παραπάνω, τι έχουμε να πούμε για τα μικρά παιδιά ή πολύ περισσότερο για τα παιδιά κάτω του ενός έτους; Φταίει η κατανάλωση λιπών ή τζανκς; Ή η καθιστική ζωή; Όχι βέβαια.

Με τι τρέφονται τα παιδιά; Αφού όλο και περισσότερες μανάδες εγκαταλείπουν στις μέρες μας τον μητρικό θηλασμό, φυσικά η τροφή των παιδιών είναι το γάλα της αγελάδας. Ποιας αγελάδας και τι είναι το γάλα της και με τι τρέφεται για να το παράγει, θα δούμε παρακάτω.

Ω6: προάγουν την αποθήκευση του λίπους και την ακαμψία των κυττάρων, την πήξη και τη φλεγμονή ως αντιδράσεις σε εξωτερικές επιθέσεις, διεγείρουν την παραγωγή λιποκυττάρων από τη γέννηση και μετά

Ω3: συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, κάνουν πιο εύκαμπτες τις κυτταρικές μεμβράνες, μειώνουν τη φλεγμονή, μειώνουν την πήξη του αίματος, μειώνουν τα λιποκύτταρα.

Τι τρώει η αγελάδα, με της οποίας τα προϊόντα τρεφόμαστε στη συνέχεια εμείς; Σύγχρονη διατροφή των ζώων

Καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι (αναλογία ω6/ω3 από 15/1 μέχρι 40/1)

Ορμόνες (εστραδιόλη, ζερανόλη για αύξηση του βάρους, ΒST σωματοτροπίνη για αύξηση παραγωγής γάλακτος)

Αντιβιοτικά

Ζώα που εκτρέφονται με καλαμπόκι – σόγια, δεν έχει το τυρί τους CLA (συζευγμένο λινελαϊκό οξύ – αντικαρκινικό).

Μελέτη της Άρτεμης Σιμοπούλου (MD διατροφολόγου, τμήμα διατροφικής έρευνας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας) έδειξε ότι τα αυγά από κότες που τρέφονται με καλαμπόκι έχουν αναλογία ω6:ω1 = 20/1

Εξαφανίστηκαν οι αυτόχθονες φυλές οικόσιτων ζώων

kota ktima MastoropoulouΤα τελευταία 50 χρόνια, εκτός των άλλων, εγκαταλείψαμε την εκτροφή των παραδοσιακών φυλών οικόσιτων ζώων και τα αντικαταστήσαμε με εισαγόμενα βελτιωμένα είδη. Ζώα με μεγαλύτερη παραγωγή σε γάλα και κρέας. Αληθινά εργοστάσια.

Δεν μας έκανε η ντόπια κότα, που γεννούσε κάθε δύο ή τρεις μέρες, αλλά θέλαμε κότα που να γεννάει κάθε μέρα (μετά από έναν χρόνο βέβαια αυτές τις λεγόμενες αυγόκοτες τις πετάμε και, όπως λένε οι χωρικοί, δεν τις τρώνε ούτε τα σκυλιά). Δεν μας έκανε ο κόκορας ο ντόπιος, που ήθελε πέντε μήνες να αναπτυχθεί και να φτάσει τρία κιλά, θέλαμε τον κόκορα υβρίδιο, που γίνεται σε δύο μήνες έξι κιλά. Δεν μας άρεσε ο ελληνικός αρχαίος χοίρος, θέλαμε τις βελτιωμένες ράτσες που γίνονται σε λίγους μήνες πάνω από 100 κιλά. Δεν μας άρεσαν οι αρχαιότατες ελληνικές αγελάδες, που ζούσαν 50 χρόνια και έκαναν πέντε με δέκα κιλά γάλα, αλλά τις αντικαταστήσαμε από τους γίγαντες που κάνουν 50 κιλά γάλα και ζουν μόλις δέκα χρόνια.kokkoras me 3 leiria ktima Mastoropoulou

Εκτρέφουμε ζώα, υπερφυσικά, ανώμαλα, με άθλιες συνθήκες εκτροφής, με τη χειρότερη δυνατή τροφή, και περιμένουμε τα προϊόντα τους να μας χαρίσουν υγεία;

Ή μήπως τα λεγόμενα χωριάτικα έχουν καμία ποιότητα πια;

Με τι ταΐζουν σήμερα στα χωριά τα ζωντανά μας; Καλαμπόκι – σόγια – στάρι.

Τι φυλές ζώων έχουμε σήμερα στα χωριά μας; Εκείνα που είχαν οι πατεράδες μας; Όχι, είναι όλα υβρίδια, βελτιωμένες ράτσες, που επειδή δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες τις δικές μας, αρρωσταίνουν πιο εύκολα (άρα θέλουν αντιβιώσεις και φάρμακα) και βέβαια θέλουν περισσότερη τροφή (όχι αγνά χορταρικά) για να γίνουν τα τέρατα που στο τέλος θα καταναλώσουμε τα προϊόντα τους.

Έχετε ακούσει που λένε τακτικά «πάμε στο χωριό να φάμε ντόπιο κόκορα».

Η ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι η εξής: Από πού πήρες τον κόκορα;

Απάντηση: Από τον τάδε που πουλάει πουλάκια, είναι ντόπιος.

Η αλήθεια είναι ότι ο τάδε έμπορος, όπως όλοι, δεν έχει ντόπια πουλιά, είναι υβρίδια από την Ιταλία. Αυτά τα κοτόπουλα είναι «κατασκευασμένα» για να κάνουν ή πολύ κρέας ή πολλά αυγά, δεν είναι φυσιολογικά, δεν κλωσσάνε και αρρωσταίνουν πιο εύκολα.

Είναι καταστροφή και σοβαρό πολιτιστικό έλλειμμα να χάσουμε τη σπουδαία αυτή κληρονομιά τόσων χιλιάδων χρόνων.

Για χάρη της υγείας μήπως; Για οικονομικούς λόγους; Όχι, ούτε στον ένα τομέα ούτε στον άλλο έχουν να προσφέρουν τίποτα οι ξενικές ράτσες, αντίθετα μάλιστα.

mayros ellinikos xoiros - arxaia ratsa

Μελέτη γάλλων ερευνητών

Διατροφή με μοσχάρι, αρνάκι, χοιρινό, γάλα, κοτόπουλο, αυγά, βούτυρο κλπ:

1) Όταν τα ζώα τρώνε καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι, η αναλογία στο αίμα σε ω6:ω3 των ανθρώπων που πήραν μέρος ήταν 15 προς 1 υπέρ των ω6.

2) Όταν όμως τα ζώα εκτρέφονταν παραδοσιακά και με 5% βρασμένο λιναρόσπορο, η αναλογία ω6/ω3 ήταν 1/3.

Ανάλογα αποτελέσματα είχαμε και σε απώλεια βάρους σε άλλη μελέτη με διαβητικούς.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η μελέτη που αφορούσε το ποια από τις δύο κατηγορίες προτιμούν γευστικά οι καταναλωτές. Αφού δοκίμασαν χωρίς να γνωρίζουν από ποια ζώα έτρωγαν προϊόντα, αποδείχθηκε ότι τα προϊόντα των ζώων με τη σωστή διατροφή ήταν τα νοστιμότερα, καθώς τα προτίμησε η μεγάλη πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Υπάρχουν τέτοια προϊόντα;

Στο εξωτερικό υπάρχει η πιστοποίηση για ζωικά προϊόντα grass-fed, για ζώα που εκτρέφονται μόνο με χορτάρι. Κάποια στιγμή θα γίνει και στην Ελλάδα.

Για τη σωστή διατροφή των ζώων μπορείτε να επισκεφθείτε τα sites www.eatwild.com και www.americangrassfed.com.

Tι γίνεται στην Ελλάδα;

Όλο και αυξάνονται οι καλές πρακτικές και όλο και περισσότεροι ασχολούνται με μια γεωργία και κτηνοτροφία φιλικότερες προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού πολλοί εκτρέφουν πια τις παραδοσιακές φυλές οικόσιτων ζώων.

arxaia agelada apo to xryso kypello tou Vafeiou

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φάρμα του κυρίου Δήμου στην Άβρα Τρικάλων, που έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, αλλά και τελευταία διάβασα για μια φάρμα στη Μακεδονία που, ύστερα από μακροχρόνια συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατοχύρωσε πατέντα και λάνσαρε στην αγορά κρέας με ω3 λιπαρά από ζώα που εκτρέφονται με ιδανικό τρόπο, όπως προαναφέραμε.

Νέες φάρμες, καλλιέργειες παραδοσιακών ποικιλιών κλπ, βιολογικές καλλιέργειες κλπ συνεχώς πολλαπλασιάζονται και στη χώρα μας.

Greenpeace: Γιατί κουκί και ρεβίθι;

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας.

Γιατί κουκί και ρεβίθι; 8 + 1 λόγοι

1. Δεν είναι μεταλλαγμένα.

2. Μειώνουν σημαντικά την «αιμορραγία» συναλλάγματος.

3. Δεν χρειάζονται λιπάσματα.

4. Απαιτούν ελάχιστα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.

5. Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού.

6. Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

7. Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες.

8. Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών σταροχώραφα.

9. Εμπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, παρουσιάστηκε και διανεμήθηκε δωρεάν η πρώτη φέτα που παράχθηκε στην Ελλάδα από γάλα ζώων που τράφηκαν μόνο με ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά.

Έκθεση Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία

Η γεωργία ευθύνεται για το 65% εκπομπών πρωτοξειδίου του αζώτου (το αέριο αυτό συντελεί 300 φορές περισσότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας απ’ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα).

Το μεθάνιο από τις αγελάδες λόγω της ατελούς πέψης του καλαμποκιού συντελεί 23 φορές περισσότερο.

Το μεθάνιο από τις αγελάδες είναι το 37% του παγκόσμια εκλυόμενου μεθανίου.

Το 33% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας.

Εκατομμύρια εκτάρια δασών εκχερσώνονται για καλλιέργεια καλαμποκιού και σόγιας.

Η κτηνοτροφία ευθύνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα για τις βλαπτικές συνέπειες στα αποθέματα του νερού.

Διεθνής υπηρεσία αντικαρκινικής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Από τα 100.000 μόρια παράγωγα των βιομηχανιών μετά το 1940, ο Π.Ο.Υ. έχει ελέγξει 900.

Από αυτά, μόνο ένα αποδείχτηκε μη καρκινογόνο. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα φυσικά βρέθηκαν καρκινογόνα, ενώ για τα υπόλοιπα υπήρχαν επιφυλάξεις.

Ινδιάνος αρχηγός Τσιφ Σιαλτ

Όταν ο ινδιάνος αρχηγός παρέδιδε την προγονική γη του στην κυβέρνηση της Αμερικής, είπε: «Μάθετε στα παιδιά σας ότι η Γη είναι η μητέρα μας. Ό,τι συμβαίνει στη Γη, συμβαίνει και στους γιους της Γης».

«Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς ζώντας σε έναν άρρωστο πλανήτη»

Nα περιμένουμε να κάνουν κάτι οι μεγάλες βιομηχανίες, οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες κλπ;

Εντωμεταξύ, μπορεί ο καθένας μας να κάνει τις δικές του επιλογές.

Μια ιστορία βιωσιμότητας

Γ. Σεφέρης: «Οι σύντροφοι στον Άδη»

Ο θνητός αψηφά την προειδοποίηση και ο θεός τον τιμωρεί

Οι ιερές αγελάδες του Ήλιου συμβολίζουν οτιδήποτε ξεφεύγει από τα όρια του ανθρώπινου μέτρου και της δικαιοδοσίας των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον

Και όμως οι σύντροφοι του Οδυσσέα είχαν ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Αφού μας μέναν παξιμάδια

τι κακοκεφαλιά

να φάμε στην ακρογιαλιά

του Ήλιου τ’ αργά γελάδια..»

Έτσι με το να καταστρέψουν τις ιερές αγελάδες του Ήλιου υπερέβησαν τα όρια και ήλθε η καταστροφή τους.

Οι ιερές αγελάδες είναι ο ορίζοντας που δεν επιτρέπεται να διαβούν οι άνθρωποι, αλλιώς θα καταστραφούν. Στην πραγματικότητα θα αυτοκαταστραφούν είτε με την έννοια της άφρονος πράξης που στρέφεται εναντίον του εαυτού τους είτε με την έννοια της αντιπαλότητας ενάντια στη δική τους θεϊκή ουσία (δηλαδή στρεφόμενοι κατά του θεού, ουσιαστικά στρέφονται κατά των ιδίων).

«Πεινούσαμε στης γης την πλάτη

σα φάγαμε καλά

πέσαμε εδώ στα χαμηλά

Ανίδεοι και χορτάτοι»

____________________________________________________________________________

(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.monemvasianews.gr)