Μετά από 84 χρόνια: Νέο καθεστώς παραγωγής και διάθεσης για το ελληνικό ξύδι

xidi

xidi

Με στόχο την προστασία της ταυτότητας αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού ξυδιού εκσυγχρονίζεται μετά από 84 χρόνια η νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αίρονται ορισμένοι αναχρονιστικοί περιορισμοί στην παραγωγή και διάθεση του ξυδιού στην αγορά, ενώ παράλληλα υιοθετείται ένα νέο και σαφές πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχων για τις επιχειρήσεις οξοποιίας.

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία των ρυθμίσεων, ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε ότι:

> Προσαρμόζεται και αναβαθμίζεται το υφιστάμενο καθεστώς παραγωγής και διακίνησης του ξυδιού στα σύγχρονα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς.

> Προβλέπεται η δυνατότητα παραλαβής σταφυλιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις οξοποιίας και η παραγωγή ξυδιού από κρασιά και αποξηραμένη σταφίδα.

> Προστίθενται νέες πρώτες ύλες (οίνοι κάθε κατηγορίας, ξηρή σταφίδα, φρούτα, βύνη δημητριακών, μέλι, δημητριακά, μπύρα κ.ά.), αλλά με σαφή σήμανση στις συσκευασίες του προϊόντος για τα υλικά παρασκευής του.

> Καθορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες για τη διασφάλιση της ποιότητας του ξυδιού με διατάξεις για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Επιπροσθέτως επιδιώκεται η προστασία της ταυτότητας του προϊόντος και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς του. Με τις νέες ρυθμίσεις, τονίζει το ΥΠΑΑΤ, επιχειρείται να σταματήσει η πώληση του ελληνικού ξυδιού χύμα στο εξωτερικό και πλέον να πωλείται τυποποιημένο, με προστιθέμενη εμπορική αξία, έτσι ώστε και οι παραγωγοί να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Ενδεικτικό της στρέβλωσης που υπήρχε επί σειρά δεκαετιών είναι και οι συχνές οχλήσεις από άλλες χώρες για παραπλανητική επισήμανση ξυδιών ελληνικής προέλευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ξύδια που παράγονται από εκχύλισμα σταφίδων ή από σταφύλια μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, τα οποία φέρουν παραπλανητικά την ένδειξη ξύδι από οίνο ή ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης. Αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση των διατάξεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Γεωργικών Προϊόντων και μπορεί να επιφέρει καταλογισμούς.

Καθώς, λοιπόν, το ισχύον καθεστώς παραγωγής και διάθεσης του ξυδιού βασίζεται στις αναχρονιστικές διατάξεις του ν. 4586/1930 «περί προστασίας της παραγωγής του φυσικού όξους και εμπορίας αυτού», ο υπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την τροπολογία, λέγοντας ότι “είναι διαχρονικό αίτημα των παραγωγών”.