Μετεκλογικό τοπίο με σύνθετα χαρακτηριστικά

Nikas - Marabeas - Valiotis - Andreakos

 Nikas - Marabeas - Valiotis - Andreakos

 Οι εκλογές τελείωσαν και ήλθε η ώρα εξαγωγής συμπερασμάτων…

Στην ευρύτερη περιοχή μας παρατηρήθηκαν, όπως γίνεται ολοένα και πιο συχνά, δύο εξελίξεις με αντίθετη πορεία. Στο δήμο Ανατολικής Μάνης και στο δήμο Καλαμάτας, που οι απερχόμενες δημοτικές πλειοψηφίες ακολούθησαν ήπια και ενωτική πολιτική, οι πολίτες το αναγνώρισαν και αντάμειψαν τους επικεφαλής τους με υψηλά ποσοστά, που οδήγησαν σε επανεκλογή τους από τον πρώτο γύρο. Στο δήμο Δυτικής Μάνης και στο δήμο Σπάρτης η εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε πολύπλοκη. Τα αποτελέσματα στο δήμο Δυτικής Μάνης προσομοιάζουν με καταστάσεις που ανάγονται στο 18ο αιώνα και τις “καπετανίες”, που ασκούσαν ισχυρή επιρροή στις τοπικές κοινότητες. Τα αποτελέσματα στο δήμο Σπάρτης δείχνουν την ύπαρξη πιο περίπλοκων αιτίων, που παραπέμπουν όχι σε τοπικά αλλά σε πολιτικά φέουδα και σε αποσυσπειρώσεις για την κατάρριψή τους. Και στους δύο όμως αυτούς δήμους φαίνεται ότι οι τάσεις που καταγράφηκαν πιο πάνω είναι στην τελευταία φάση εξέλιξής τους, δεδομένου ότι διαφαίνεται η επιθυμία των πολιτών για μεταβολές αντιλήψεων στην πολιτική θεώρηση των τοπικών υποθέσεων.

Ειδικότερα: α) ο Πέτρος Ανδρεάκος επανεξελέγη για άλλη μια φορά δήμαρχος Ανατολικής Μάνης από τον πρώτο γύρο των εκλογών, με το συνδυασμό του να φθάνει στο πρωτοφανές ποσοστό 93,21% των ψήφων, με δεύτερη κατά σειρά θητεία στο δήμο Ανατολικής Μάνης, ενώ τις αμέσως προηγούμενες τρεις δημοτικές περιόδους είχε εκλεγεί δήμαρχος Οιτύλου, β) ο Παναγιώτης Νίκας επανεξελέγη για άλλη μια φορά δήμαρχος Καλαμάτας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, με το συνδυασμό του να φθάνει σε ποσοστό 54,02% των ψήφων, για τρίτη κατά σειρά φορά, γ) στο δήμο Δυτικής Μάνης ο Ιωάννης Μαραμπέας, για τρεις δημοτικές περιόδους δήμαρχος Λεύκτρου, επικράτησε με σαφή διαφορά στο β΄ γύρο των εκλογών του τωρινού δημάρχου Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, με τον οποίο είχαν σχεδόν ισοβαθμίσει κατά τον πρώτο γύρο, δ) στο δήμο Σπάρτης ο Ευάγγελος Βαλιώτης, τρίτος σε ψήφους κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ανέτρεψε τη μεγάλη διαφορά που είχε κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών από τον τωρινό δήμαρχο Σταύρο Αργειτάκο και επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εκλέγονται τρεις δήμαρχοι με μανιάτικη καταγωγή: Στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ο Χρήστος Βρεττάκος με ποσοστό 62,36%, στο δήμο Κηφισιάς ο Γιώργος Θωμάκος με ποσοστό 51,53% και στο δήμο Βριλησσίων ο Ξένος Μανιατογιάννης με ποσοστό 51,49%. Επίσης επανεκλέγεται από τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών στο δήμο Σουλίου η Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση του Δημητρίου με ποσοστό 51,05%.

Στις περιφερειακές εκλογές, η επικράτηση του ψηφοδελτίου του Πέτρου Τατούλη και η ανανέωση της θητείας του ήταν αναμενόμενη, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα του α΄γύρου των εκλογών που τον έφεραν αντιμέτωπο με τον Οδυσσέα Βουδούρη.

Στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα συμμετέχουν συμπατριώτες μας από την Ανατολική Μάνη (ο Γιάννης Τζεφεράκος, ο Γιώργος Μαντούβαλος και ο Ηλίας Στρατηγάκος στην ομάδα της πλειοψηφίας και ο Σταύρος Χρυσαδάκος στην ομάδα της μείζονος μειοψηφίας) και από τη Δυτική Μάνη (η Γιώτα Κοζομπόλη της μείζονος μειοψηφίας).

Στις ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκε η αναμενόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, αλλά σε ποσοστά που δεν οδηγούν σε πολιτικές ανατροπές.

____________________________________________

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα “Μανιάτικη Αλληλεγγύη”)