Μετ’ εμποδίων ο εντοπισμός των ευπαθών νοικοκυριών για επανασυνδέσεις ρεύματος

dei

dei

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις έξι μέχρι τώρα κατηγορίες του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, στις οποίες υπάγονται σήμερα 470.000 νοικοκυριά, θα προστεθεί μία ακόμα, με 10.000 περίπου νοικοκυριά.

Για τον εντοπισμό τους και την υλοποίηση μέτρων που αφορούν στην ηλεκτροδότηση των ευπαθών ομάδων καταναλωτών, ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, μετά από επικοινωνία του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, απέστειλε εγκύκλιο στις μητροπόλεις της χώρας με την οποία δίνει οδηγίες ώστε να αποσταλούν οι καταστάσεις όσων σιτίζουν ή ενισχύουν με οποιονδήποτε τρόπο και δεν έχουν ηλεκτροδότηση στις οικίες τους, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα επανασύνδεσης.

Επίσης, επιστολή εστάλη από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε όλους τους δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε συγκρότηση επιτροπής η οποία θα επιληφθεί και θα αξιολογήσει όλες τις σχετικές με τη διακοπή ρεύματος περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές, ώστε να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος το ταχύτερο δυνατό. Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλαν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης τις καταστάσεις με όλους τους κατά τόπους εκπροσώπους τους, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν άμεσα οι επιτροπές με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων όσων είχαν ενταχθεί στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των περιφερειών και δήμων την 1η Νοεμβρίου 2013. Επίσης, αναμένεται και σε επίπεδο Περιφέρειας η ενεργοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης κατήγγειλε, ωστόσο, ότι ενώ η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τους δήμους να της προωθήσουν καταστάσεις με τα στοιχεία των οικογενειών που είναι εντεταγμένες στα συσσίτια ή σε άλλες κοινωνικές δομές τους, η ίδια δεν παρέχει στους δήμους στοιχεία για τα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος για οικονομικούς λόγους, επικαλούμενη την προστασία προσωπικών δεδομένων.

“Εκπληξη και απογοήτευση” εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ για τις καταγγελίες του κ. Ασκούνη, καθώς όπως αναφέρει “είναι απορίας άξιον ότι, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων την απάντηση, την οποία μάλιστα έλαβε στην ειδική για το θέμα σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, συνεχίζει να επαναφέρει το θέμα, αγνοώντας επιδεικτικά τη νομοθεσία για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, την οποία ως επιχείρηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραβιάσουμε”. Η επιχείρηση, τέλος, ζητά από τον κ. Ασκούνη, “ως τον πλέον αρμόδιο, να ηγηθεί της προσπάθειας όλων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Περιφέρεια, το ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη”.

Για τις επανασυνδέσεις της ηλεκτροδότησης σε απόρους και κοινωνικά αδύναμους μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε τηλεοπτική εκπομπή. Τόνισε ότι ακόμα και αν κάποιος δεν βρίσκεται στις λίστες των δήμων, μπορεί απλώς να απευθυνθεί στις κατά τόπους αρμόδιες επιτροπές και να ζητήσει άμεση επανασύνδεση. Ανέφερε τέλος την πιθανότητα να υπάρξει μέριμνα και για τους ανέργους του 2013, οι οποίοι με μια υπεύθυνη δήλωση θα μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.