Με ανοικτά καταστήματα η Καθαρά Δευτέρα: Εσείς θα ψωνίζετε ή θα πετάτε χαρταετό;

xartaetos

Ανοικτά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα; Ναι! Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, η ημέρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη και έγκειται στον κάθε έμπορο – επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζομένους τους.

Εξαίρεση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες –συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως πχ με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Σχόλιο: Εάν ο καιρός το επιτρέψει, που το ευχόμαστε ολόψυχα, θέλουμε να δούμε με ποιον ακριβώς τρόπο οι μαγαζάτορες θα μαζέψουν από τα καταρράχια τους υπαλλήλους αλλά κυρίως τους πελάτες τους για να τους διαθέσουν τα εμπορεύματά τους. Ω καιροί! Ω ήθη!