Με αφορμή έναν -ακόμη- βανδαλισμό

vandalismos mnimeiou (4)

Να βάλεις μυαλό σε κάποιον που πιέζει έναν μαρκαδόρο πάνω σε έργο τέχνης δε γίνεται. Ό,τι και να πεις, ό,τι και να κάνεις, θα συνεχίσει. Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, να έχουμε το νου μας. Ο τόπος μας είναι γεμάτος μνημεία.

Κάποτε τα φύλαγαν η ευλάβεια, η ανθρώπινη παρουσία και η βιωμένη αισθητική παιδεία της παράδοσης. Σήμερα, την εποχή της ερήμωσης και της ιστορικής ημιμάθειας, είναι ανυπεράσπιστα. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, και τα αυτιά μας. Όποιος και να είναι, θα ξαναβγεί παγανιά και καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά στα μνημεία κοντά στα χωριά μας. Λίγη πρωινή ή απογευματινή πεζοπορία και καλό κάνει και αποτρέπει.

(Με αφορμή βανδαλισμό στο ναό Σεργίου και Βάκχου του 12ου αι. κάτω από την Κοίτα και τους Καλλονιούς. Με μαρκαδόρο. “Ζεύς υψιπετής” στο υπέρθυρο και τα λοιπά που βλέπετε. Ενημερώσαμε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία έστειλε τεχνικό. Δυστυχώς όμως ο μαρκαδόρος δε σβήνει χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο μνημείο, το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε πλέον με την υψιπετή προσθήκη του φωτισμένου συμπατριώτη μας)

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης