Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα (φωτό – βίντεο)

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, γιόρτασε η τοπική εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά την πολιούχο και προστάτιδα Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Την Κυριακή 8 Μαΐου, παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, συγχοροστατούντος του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του παναγιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Εν συνεχεία τελέστηκε η ιερά παράκληση προς την υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθησε ιερά αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας στον ιερό μητροπολιτικό ναό Ελκομένου Χριστού, όπου εψάλη ο όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο κ. Ευστάθιος, συλλειτουργούντων του κ. Ιεροθέου και του κ. Αντωνίου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας στις δρομικές και τα καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας, με κατάληξη στον ιερό ναό Ελκομένου Χριστού, όπου ο παναγιώτατος μητροπολίτης μας ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.

πηγή: monemvasianews.gr

(φωτό Παντελής Μαστραποστόλης, video Μιχάλης Καρούνης)

eosrtasmos Panagias Xrysafitissas (1) eosrtasmos Panagias Xrysafitissas (3) eosrtasmos Panagias Xrysafitissas (5) eosrtasmos Panagias Xrysafitissas (6)