Με “Δάφνες και Πικροδάφνες” και Πέτρο Φιλιππίδη συνεχίστηκε το φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου

Με την πολιτική σάτιρα των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά “Δάφνες και Πικροδάφνες”, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίστηκε χθες το 33ο φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου αμφιθεάτρου.

Οι θεατές που επισκέφθηκαν το θέατρο, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε φέτος να απολαύσουμε τις πολιτιστικές δράσεις (η χρήση μάσκας ήταν απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης), φάνηκαν να απολαμβάνουν το έργο, το οποίο 41 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης –για το οποίο και γράφτηκε– τον Οκτώβριο του 1979 σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, ασκεί διαχρονικά με κωμικό τρόπο κριτική στην πολιτική σκηνή της χώρας, στο σκοτεινό κομμάτι του παρασκηνιακού πολιτικού συστήματος, των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και της νοοτροπίας του ρουσφετιού στην Ελλάδα.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, οι τοπικοί υποστηρικτές υποψήφιων βουλευτών, μαζεύονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές, θέλοντας ο καθένας να αποδείξει την ικανότητα, τη δύναμη και την εξουσία που διαθέτει. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θα αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή για να πλήξει τη σιγουριά των υπόλοιπων. Κεντρικό αλλά αόρατο πρόσωπο είναι μια γυναίκα, η Νόρα, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντικό πολιτικό του νομού και ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι. Σε αυτή την εκρηκτική συνάντηση στο σπίτι του Κώστα, οι τέσσερις “ισχυροί άντρες” επιδίδονται σε έναν αγώνα επιβίωσης, που απαιτεί ετοιμότητα και στρατηγική. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία προκειμένου να υπερασπιστούν το προσωπικό τους συμφέρον. Είναι σαν να παίζουν μια παρτίδα πόκας με πονηριά και καπατσοσύνη, με μπλόφες και κόντρα ρελάνς. Με υψηλό ηθικό, θεωρούν πως τους ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και μεθούν από ενθουσιασμό για τη σίγουρη επιτυχία των επιδιώξεών τους.

Οι παραστάσεις του σαϊνοπουλείου συνεχίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου και ώρα 21.00′ με τη θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Ανζέλ Κουρτιάν “Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν”, μια αληθινή ιστορία, συγκλονιστική μαρτυρία για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε σκηνοθεσία, ερμηνεία και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χριστίνας Αλεξανιάν.

Αφροδίτη Ρουμανέα