Εκπνοή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας σήμερα, και οι εκδηλώσεις του δήμου Σπάρτης κλείνουν με την “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”.

Στις 17.30′ στο πάρκο ΟΤΕ διοργανώνονται μουσικοκινητικά παιχνίδια από το Ολυμπιακό Κέντρο και το 300ό Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν στην οδό Λυκούργου και να δουν μια άλλη πλευρά της πόλης. (Θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Λυκούργου από Αγίου Νίκωνος έως Κων. Παλαιολόγου, 17.00′ – 21.00′).

Στις 20.30′ στην Πνευματική Εστία Σπάρτης θα προβληθεί ταινία για μικρούς και μεγάλους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με τίτλο “Νόνο, το παιδί Ζιγκ Ζαγκ”. Πρρόκειται για χορηγία του Orange Festival.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει στόχο την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη μας.

Βαλιώτης: Ας κινηθούμε έξυπνα, με τα πόδια, με το ποδήλατο, με το λεωφορείο…

Valiotis Vaggelis“Ο δήμος Σπάρτης, για άλλη μία χρονιά, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, με την υλοποίηση ποικίλων δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Η συμμετοχή μας αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση του δήμου μας από το Πράσινο Ταμείο, καθώς βρίσκεται πάλι στη λίστα των δέκα πιο δραστήριων δήμων.

Αποτελεί, λοιπόν, μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε, να προτρέψουμε και να διευκολύνουμε τους πολίτες, ώστε να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιήσουν πιο βιώσιμες μεθόδους μετακίνησης για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η δημοτική αρχή έχει ως στόχο την προαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών σε σημεία του δήμου μας.

Για αυτό το λόγο έχει προβεί ήδη σε διανοίξεις και τσιμεντοστρώσεις πεζοδρομίων, σε χρωματισμό και διαγράμμιση διαβάσεων, αλλά και στη διαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων χώρων στάθμευσης για τα δίκυκλα στο κέντρο της πόλης και για τα ποδήλατα στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, στο πάρκο Ευαγγελιστρίας, στην πλατεία Δούκα, στην πλατεία Νέου Κόσμου, έξω από τα σχολεία και στο δημοτικό στάδιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε μια πόλη προσιτή προς τους πεζούς, τους ποδηλάτες και το περιβάλλον.

Οφείλουμε να δούμε την πόλη μας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, των μητέρων με καρότσια και των ηλικιωμένων, που δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους.

Ο σεβασμός όμως στο αυτονόητο δικαίωμα των συνανθρώπων μας στην εύκολη και ανεμπόδιστη μετακίνηση δεν πρέπει να επιδεικνύεται μόνο κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας. Πρέπει:

• Να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητάς μας

• Να βελτιώσουμε την υγεία μας

• Να εξασφαλίσουμε ευκολότερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις

• Να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση

• Να διασφαλίσουμε ενεργειακούς πόρους

• Να προστατέψουμε τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντας στη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και για τις επόμενες γενιές

• Να έχουν προτεραιότητα οι πεζοί σε όλες τις διαβάσεις

• Να μην αποκλείουμε τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία από την καθημερινότητα της πόλης

• Να υπάρχουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι

• Να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μόνο σε μακρινές διαδρομές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και

• Να μην μετατρέπουμε τα πεζοδρόμια σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και μηχανών.

Μόνο έτσι θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης της Σπάρτης και τα παράνομα παρκαρίσματα.

Ας καταλάβουμε όλοι ότι οι δρόμοι και οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους ανθρώπους…

Ας κινηθούμε έξυπνα, με τα πόδια, με το ποδήλατο, με το λεωφορείο…”.