Με εκδηλώσεις μνήμης και ειδικό μουσικό αφιέρωμα ο Δήμος Σπάρτης τίμησε τους 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι

Ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος τίμησαν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τους 118 πατριώτες που εκτελέσθηκαν ομαδικά στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26 Νοεμβρίου 1943.

Ανήμερα της επετείου στο πάρκο του οσίου Νίκωνος τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των 118.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε στο πνευματικό κέντρο “Ευάγγελος Φιλιππόπουλος” του δήμου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Μαρτυρίες” του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση, από το αρχείο της ΕΡΤ, ενώ ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η απαγγελία του ποιήματος του Σταύρου Ψιμογεράκου με τίτλο “Τζιβανοπουλίνα”, από τα μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας Μαριλένα Θεοφιλάκου και Παναγιώτη Κουντάνη. Το μουσικό αφιέρωμα από τη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου, με τη συμμετοχή των Νίκου Αποστολάκου, Τάσου Σκιαδά, Τζίνας Βελδέκη, Ειρήνης Χριστοφιλάκη, Νίκου Σταυρόπουλου και Νίκου Δημητρακαράκου, “επισφράγισε” την ημέρα μνήμης.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και φορέων του τόπου μας.

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Σπάρτης “ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις απόδοσης ελαχίστου φόρου τιμής στους 118 συμπολίτες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, 75 χρόνια μετά, η δημοτική αρχή εκπληρώνει το ιερό χρέος όλων μας απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας πως η παγκόσμια κοινότητα επ’ ουδενί πρέπει να επιτρέψει παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Ο προσήκων σεβασμός απέναντι σ’ όσους αγωνίσθηκαν για το πρωταρχικό αγαθό της ελευθερίας, με ανυπέρβλητο μεγαλείο ψυχής και απαράμιλλο αίσθημα αυτοθυσίας, καθώς και η αέναη υπόμνησή της στην κατεύθυνση ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, συνιστά καθήκον όλων μας. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως η Σπάρτη υπήρξε μια από τις «μαρτυρικές» πόλεις, που βίωσε με το χειρότερο τρόπο τη θηριωδία και το ειδεχθέστατο πρόσωπο του ναζισμού”.