Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ο εορτασμός στην Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα

iera moni Agion TessarakontaΤην Τετάρτη 9 Μαρτίου η εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και με εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε η ιστορική φερώνυμη ιερά μονή πλησίον της Σπάρτης, η οποία υπήρξε θεματοφύλακας των ελληνοχριστιανικών παραδόσεών μας κατά την τουρκοκρατία, ενώ ακόμα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι του σεπτού ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος και χοροστάτησε. Επίκαιρα μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο αδελφός εκ κουράς της ιεράς μονής σεβ. μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα και στα μηνύματα τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε, ώστε να ωφεληθούμε στην ταραγμένη σημερινή εποχή.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ελαίας κ. Θεοδωρήτου, ο οποίος είναι αδελφός εκ κουράς της ιεράς μονής, και ακολούθησε η αρτοκλασία. Εν συνεχεία ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος τέλεσε τη θεία λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ελαίας και από πλειάδα κληρικών. Το θείο λόγο κήρυξε ο επίσκοπος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, ενώ τόνισε ότι η εκκλησία, αν χρειαστεί, θα ορθώσει ξανά το ανάστημά της ώστε να προστατεύσει τον ελληνισμό και την ορθόδοξη πίστη μας που βάλλονται πανταχόθεν.

leitourgia

Με την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στον εορτασμό και ιδιαίτερα τους δύο μητροπολίτες από την ακριτική Θράκη και τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ελαίας. Παράλληλα ευχήθηκε οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες να προστατεύουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας τους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Ακολούθως προσφέρθηκε στους προσκυνητές από την αδελφότητα της μονής το παραδοσιακό κέρασμα κατά τη μοναστηριακή τάξη.

πηγή: www.immspartis.gr