Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η ΙΜ Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα

iera moni Agion Anargyron

iera moni Agion Anargyron

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, στην ομώνυμη ιερά μονή που βρίσκεται στον δασοσκέπαστο Πάρνωνα. Τη φετινή εορτή λάμπρυνε με την παρουσία του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του προσκεκλημένου μητροπολίτη και παρουσία του σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου. Με την ολοκλήρωση του εσπερινού ο σεπτός ποιμενάρχης μας παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον κ. Χρυσόστομο, μιλώντας με επαινετικά λόγια. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή της πρόσκλησης του ιδίου και του καθηγούμενου της ιεράς μονής πανοσ. αρχιμανδρίτη π. Πορφυρίου Κονίδη, ώστε να παρευρεθεί στην πανήγυρη. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τόσο τον κ. Ευστάθιο όσο και τη μοναχική αδελφότητα για την πρόσκληση και τα θερμά λόγια τους, ενώ προσέφερε ως δώρο στην ιερά μονή ένα ασημένιο πολυκάνδυλο.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος, η αρτοκλασία και η δισαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μεσσηνίας, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο. Απευθυνόμενος στους ευσεβείς προσκυνητές που είχαν κατακλύσει το χώρο του μοναστηριού, τόνισε την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, που χαρακτήριζαν τη ζωή και τη δράση των Αγίων Αναργύρων, αρετών που ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Στη συνέχεια αναγνώσθηκε η ευχή των Κολύβων προς τιμήν των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού. Πριν περατωθεί η θεία λειτουργία, ο καθηγούμενος της ιεράς μονής π. Πορφύριος Κονίδης πήρε το λόγο, για να ευχαριστήσει τον κ. Χρυσόστομο, για τη συμμετοχή του στη θρησκευτική πανήγυρη. Ως ανάμνηση της παρουσίας του, του προσέφερε μια εικόνα των Αγίων Αναργύρων, ένα πετραχήλι και ένα ωμοφόριο, προκειμένου να προσεύχεται για τους πατέρες και ευλαβείς προσκυνητές της ιεράς μονής.

Στην αντιφώνησή του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον ποιμενάρχη μας, τον καθηγούμενο και τους πατέρες της μονής για την πνευματική χαρά που του προσέφεραν, μίλησε για τους δεσμούς που τον συνδέουν με τη μονή των Αγίων Αναργύρων, υποσχέθηκε να τους μνημονεύει πάντα στις προσευχές του και παρακάλεσε να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο γι’ αυτόν.

Τέλος, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους καλλικέλλαδους ιεροψάλτες, που με τον χοράρχη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Μπαλγιώργο, τον Ζαχαρία Καρούνη και τα υπόλοιπα μέλη του βυζαντινού χορού «Τρίκκης Μελωδοί» απέδωσαν άριστα, τόσο στον εσπερινό όσο και στον όρθρο και τη θεία λειτουργία, τους βυζαντινούς ύμνους, συντελώνταςτα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των πιστών.

πηγή: immspartis.gr

eortieorti (1)eorti (2)eorti (3)eorti (4)eorti (5)eorti (6)eorti (7)