Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε στον Δήμο Ανατολικής Μάνης η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την επέτειο του ιστορικού «ΌΧΙ» γιόρτασε ο δήμος Ανατολικής Μάνης. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την παραμονή της Εθνικής Επετείου, την Τέταρτη 27 Οκτωβρίου, με τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων να πραγματοποιούν προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου στο Γύθειο.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Στη συνέχεια έγινε μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε  τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών, και ανάκρουση εθνικού ύμνου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου κα Μαρία Ανεστοπούλου. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες του ’40 κορυφώθηκαν με τη διεξαγωγή της παρέλασης, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των σχολείων του δήμου, τμήματα του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσία Γυθείου, σύλλογοι κ.ά.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αρεόπολη. Η επίσημη δοξολογία έγινε το πρωί στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Με τη λήξη της ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Αθανάτων και στη συνέχεια η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου της περιοχής κα Ελπίδα Καραμουσαλή εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.