Με “Οιδίποδα Τύραννο” συνεχίστηκε το φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου

Την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή “Οιδίποδους Τύραννος” με τους Δημήτρη Λιγνάδη και Αμαλία Μουτούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους φιλοξένησε χθες βράδυ το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

Σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, που συμβόλιζε την αδυναμία των τραγικών ήρωων του κορυφαίου δραματουργού να ξεφύγουν από το πεπρωμένο τους, ξεδιπλώθηκε η ιστορία του Οιδίποδα, του τελειότερου για πολλούς έργου του Σοφοκλή.

Η τραγωδία ξεκινά με ένα μυστήριο: Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λαΐου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου, ο ήρωας ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά ο ίδιος. Όχι μόνο είναι ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ενώ στη σκηνή εμφανίστηκαν ακόμη οι Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) και δεκαμελής χορός ηθοποιών και μουσικών.

Η παραγωγή ανήκε στα Αθηναϊκά Θέατρα.