Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απαντά στις καταγγελίες φιλόζωων ο Δήμος Σπάρτης

Σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας ζώων του δήμου Σπάρτης προέβη ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν από το χώρο φιλόζωοι, και τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από προχθές Τετάρτη 31/10, φαίνονται νεκρά ζώα σε προχωρημένη αποσύνθεση και σκυλιά σκελετωμένα να ζουν χωρίς τις βασικές συνθήκες διαβίωσης, ανάμεσα σε σωρούς από εντόσθια που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Πρόκειται για εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα καταφύγιο ζώων.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στην καταγγελία της κάνει λόγο για κυνοκομεία ντροπής και ζητά την εφαρμογή της κείμενης για τα ζώα νομοθεσίας και την τιμωρία των ενόχων.

Βαλιώτης: “Στημένη η υπόθεση – Θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη”

Ο δήμαρχος Σπάρτης παραχώρησε νωρίτερα σήμερα συνέντευξη τύπου, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν επίσης η διευθύντρια του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Βιργινία Κοντογεωργάκου, ο Σταύρος Αργυρόπουλος ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ο συμβεβλημένος κτηνίατρος Μιχάλης Μαντάς.

Αρνούμενος κάθε μομφή, ο κ. Βαλιώτης δήλωσε για το περιστατικό πως “ο δήμος, οι συνεργάτες του και τα αδέσποτα ζώα που διαχειρίζεται δέχθηκαν ανήθικη και προκατασκευασμένη επίθεση από άτομα, με σκοπό να βλάψουν τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. Δημοσιοποίησαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων”.

Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως “το Σάββατο προς Κυριακή 28 Οκτωβρίου υπήρξε είσοδος ατόμου ή ατόμων στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Κυριακή απόγευμα, ημέρα της εθνικής μας εορτής, διαπιστώθηκε από τον υπάλληλο του αναδόχου περισυλλογής αιφνίδια και παράνομη τοποθέτηση νεκρών ζώων και οστών σε κεντρικό σημείο του χώρου φιλοξενίας, με σκοπό τη στημένη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση και τον διασυρμό του δήμου και των εμπλεκομένων προσώπων”.

Στην προαναφερθείσα καταγγελία τους οι φιλόζωοι ανέφεραν ότι ο δήμος απαγόρευσε σε μέλη της πενταμελούς επιτροπής που έχει οριστεί για τη διαχείριση των ζώων την είσοδο στο χώρο φιλοξενίας. Ο κ. Βαλιώτης το αντέκρουσε, λέγοντας πως “οι αναφορές σε απαγορεύσεις εισόδου της πενταμελούς επιτροπής είναι παντελώς ανυπόστατες και ψευδείς. Το αντίθετο ισχύει, καθώς έχει ζητηθεί και έχει παρθεί απόφαση για προγραμματισμένη και συντονισμένη συνεργασία τόσο με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης όσο και με μεμονωμένα άτομα. Ενώ απλοί φιλόζωοι πολίτες συνεργάζονται υποδειγματικά και εποικοδομητικά με τις υπηρεσίες του δήμου για το καλό των αδέσποτων, δυστυχώς μεμονωμένα άτομα αρνούνται τη συνεργασία και τον προγραμματισμό εθελοντικών υπηρεσιών”.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι ο δήμος διαθέτει σημαντικά ποσά ετησίως για τη διαχείριση των αδέσποτων, τα οποία υποστήριξε πως η αρμόδια υπηρεσία διαχειρίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Για να το στοιχειοθετήσει ενημέρωσε πως στον προϋπολογισμό του 2018 έχουν εγγραφεί και υλοποιούνται οι παρακάτω προμήθειες και υπηρεσίες:

  • «Υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς», ποσού 45.000 ευρώ
  • «Αμοιβές κτηνιάτρων», 30.219 ευρώ
  • «Προμήθεια εργαλείων και λοιπών υλικών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους 2017», 3.500 ευρώ
  • «Προμήθεια ζωοτροφών», 24.800 ευρώ
  • «Προμήθεια φαρμακευτικού – κτηνιατρικού υλικού», 2.000 ευρώ
  • «Σπιτάκια σκύλων», 10.000 ευρώ.

Στις κατηγορίες για τον διά βίου εγκλεισμό των ζώων ο δήμαρχος απάντησε πως αυτά “κατά κύριο λόγο είναι στο φυσικό τους περιβάλλον εντός του αστικού ιστού και φυσικά υπάρχουν ζώα σε εσωτερική φύλαξη και φιλοξενία για πολλούς και διάφορους ιδιαίτερους κτηνιατρικούς λόγους”.

Τέλος, από πλευράς δήμου Σπάρτης τονίστηκε η προσήλωση στην εφαρμογή πρακτικών σύμφωνων με το νόμο για την ευζωία των ζώων, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως “για τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, και ο δήμος θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει το κύρος του”.