Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης συμπαρίσταται στους αγρότες

Το ακόλουθο ψήφισμα εισήγαγε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμος Λεβεντάκης:

Leventakis Dimos“Υποστηρίζοντας το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών που συμμετέχουν στα πανελλαδικά μπλόκα, η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Σπάρτης προτείνει να ενταθεί η συμπαράσταση των πολιτών και των προοδευτικών κινημάτων του νομού, ώστε γρήγορα να κινηθεί ο ΕΛΓΑ για να δοθούν οι αποζημιώσεις και να εδημοτξασφαλιστεί η επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαμε σοβαρές καταστροφές στους παραγωγούς του δήμου μας.

Ζητούμε την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους. Δεν είναι δυνατόν να στέλνει ο ΕΛΓΑ γεωπόνους μετά τρεις μήνες για διαπίστωση καταστροφής φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, που είναι τα εξής:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή (ελιές – λάδι) που οι παραγωγοί έχασαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ κ.ά.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Μη μείωση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες, που είχε αναβληθεί για μια πενταετία κάτω από την πίεση των μπλόκων.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.
  • Κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη βουλή”.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Σώμα.