Η σημασία της Πελοποννήσου για την σταθερότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η στρατηγική της θέση σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο κυριάρχησε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, χθες στο Ναύπλιο.

Ο περιφερειάρχης καλωσόρισε τον κ. Pyatt και τον ευχαρίστησε για τα θερμά αισθήματα που συνεχώς εκφράζει δημόσια για την Πελοπόννησο. Ο πρέσβης τόνισε ότι αυτή αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή προνομιακό τόπο για επενδύσεις, κυρίως σε θέματα τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και ενέργειας. Επεσήμανε, δε, ότι η κοινότητα των ομογενών της Πελοποννήσου είναι ιδιαίτερα δραστήρια στις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων.

Με αφορμή εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο, ο κ. Τατούλης πρότεινε τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη δημιουργία του πρώτου «Πανεπιστημιακού Campus του Χάρβαρντ» στην Πελοπόννησο.

Επίσης ενημέρωσε τον κ. Pyatt για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στη δημιουργία της πρώτης περιφερειακής τράπεζας, στην αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού στο χώρο των ΑΠΕ και στις οργανωμένες δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ένα θέμα για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πρέσβης των ΗΠΑ ήταν για την ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, με δεδομένη την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην εξόρυξη των κοιτασμάτων.

Εκτός των παραπάνω, συζητήθηκαν γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.