Με τον ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας συναντήθηκαν Αραχωβίτης και Παππάς

Ο σχεδιασμός της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο στρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει η χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan.

Συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, o γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο γγ του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επεσήμανε ακόμη το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, τονίζοντας τη διαφορετικότητα στη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η γεωργία για τον κόσμο της υπαίθρου και την ελληνική οικονομία. Επιπλέον διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ, ζητώντας αφενός περαιτέρω απλοποίηση για τους γεωργούς και τη διοίκηση, αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συμφωνίες, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα η προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων ως εργαλείου στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων στη διεθνή αγορά και ζήτησε την αποφασιστική συμβολή της Επιτροπής σε όλες τις συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Σημείωσε επίσης τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Τέλος, υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για μια γεωργία σύγχρονη, ποιοτική και πρωτοπόρο, στην οποία η ψηφιακή εποχή θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό με τη συνεργασία των δύο υπουργείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, με δημόσιες υποδομές και στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσα από ολοκληρωμένο φάσμα αναλυτικών δεδομένων και γεωργικών συμβουλών προς τους γεωργούς. Ζήτησε δε κατά την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος τη συμβολή της Ευρ. Επιτροπής.

Ο κ. Hogan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ, τονίζοντας ότι για να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι με τον νέο τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ θα μειωθεί το διοικητικό άχθος για γεωργούς και διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς προστασία της φέτας και ότι σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με Βιετνάμ, Ιαπωνία, Μεξικό έγινε πολύ καλή δουλειά. Μίλησε ακόμη για τη σημασία αξιοποίησης των προγραμμάτων προώθησης για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ για την ψηφιακή γεωργία δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η κυβέρνηση την έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και εκδήλωσε την προθυμία της Επιτροπής να συζητήσει τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Η επίσκεψη του Phil Hogan στην Αθήνα συνεχίστηκε με συμμετοχή σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα.

Αισιόδοξες οι δηλώσεις του Σταύρου Αραχωβίτη

«Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις για την ΚΑΠ είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αναλύσαμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, ώστε η τελική διαμόρφωση των κανονισμών να είναι προς όφελος των ελλήνων παραγωγών”, ανέφερε ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.