“Με το βλέμμα του Οδυσσέα” του Γιώργου Ψυχογιού στο Κάστρο Μονεμβασίας

me to vlemma tou Odyssea

Στις 12 Αυγούστου, στο χώρο του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Με το βλέμμα του Οδυσσέα» του Γιώργιου Ψυχογιού. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έκθεση που υλοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δήμο Μονεμβασίας και την Ένωση Γυναικών «Οι Μονεμβασιώτισσες».

Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Ντία Τζανετέα (αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας), Κατερίνα Τσαφατίνου (αντιδήμαρχος Μονεμβασίας), Χρυσάνθη Μανιατάκη (πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών), ο γνωστός σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης και τέλος ο καλλιτέχνης κ. Γεώργιος Ψυχογιός. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων ο βουλευτής και τ. υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η βουλευτής κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αλλά και άτομα από τον κόσμο της τέχνης. Το κτήμα Θεοδωρακάκου προσέφερε δροσερό κρασί στους παρευρισκόμενους.

Η θεματολογία της φωτογραφικής λήψης ήταν ποικίλλη, με κυρίαρχο το συναίσθημα της στιγμής. Η φύση, η ανθρώπινη φιγούρα, καθώς και άυλα αντικείμενα, συνθέτουν το παζλ μιας πολύχρωμης και πολυσχιδούς έκθεσης. Υπήρξε τέλος ένα ειδικό φωτογραφικό αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.Κοιτώντας κάποιος τις φωτογραφίες είναι σαν βλέπει πίνακες ζωγραφικής που βρίθουν από ζωή. Η κίνηση αυτών σε προκαλεί να τις προσέξεις για ώρα και να παρατηρήσεις ακόμα και την πιο μικρή τους λεπτομέρεια. Ο όμορφος φυσικός χώρος του Αγίου Νικολάου, κατάμεστος από φωτογραφικές πινελιές υπό τη χαλαρωτική μουσική υπόκρουση, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία στο χώρο της τέχνης.

Το αποτέλεσμα της έκθεσης, όπως ανέφερε στο monemvasianews.gr ο κ. Ψυχογιός, είναι συλλογή δώδεκα ετών, συλλογή εμπειριών, προσωπικών στιγμών και συναισθημάτων. Είναι όλες εκείνες οι εικόνες που συνέλεξε ο ίδιος πραγματοποιώντας ταξίδια ανά τον κόσμο. Με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και την ανθρώπινη υπόσταση, προσπαθεί να αποτυπώσει με το φωτογραφικό του φακό εικόνες με ατέλειες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα στην πλάση δεν είναι τέλεια φτιαγμένο, μου αρέσει να αποτυπώνω την αλήθεια».

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με τη μουσική βραδιά σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, F. G. Lorca, Νίκου Γκάτσου και Οδυσσέα Ελύτη, με τις μοναδικές ερμηνείες των Πάνου Μπούσαλη, Ιωάννας Φόρτη και Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Ασπασία Γεωργιλή

πηγή: monemvasianews.gr