Μηνύματα Κρητικού, Αραχωβίτη, Βαλιώτη για την Πρωτομαγιά

Με ανακοινώσεις τιμούν την εργατική πρωτομαγιά οι βουλευτές του νομού Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης.

Ο κ. κρητικός αναφέρει στο μήνυμά του:

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι

Η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα εορτασμού της άνοιξης αλλά και ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φέτος θα υποδεχτούμε τον Μάιο με τα περιοριστικά μέτρα, που συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου, οπότε και θ’ αρχίσουν να αίρονται σταδιακά.

Τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια φέτος τα φτιάχνουμε στην πόλη, ενώ οι εκδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονταν, μεταφέρονται για το Σάββατο, 9 Μαΐου.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει τη ζωή, την υγεία, την καλή τύχη και την καλή σοδειά. Για ν’ απολαύσουμε όμως αυτά τα αγαθά, πρέπει να μένουμε ασφαλείς, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για την ατομική αλλά και συλλογική επιστροφή στην κανονικότητα. Χρειάζεται προσοχή για να μη γυρίσουμε πίσω και αποδομήσουμε, έτσι, ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα.

Με υπομονή, πειθαρχία και πίστη στις ικανότητές μας, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό!

Καλό μήνα σε όλες κι όλους!

Ο κ. Αραχωβίτης με αφορμή την ημέρα δήλωσε σχετικά:

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ενότητα και αγώνα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο επιτίθενται στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου, εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις ανισότητες, “εργαλειοποιώντας” ακόμα και την πανδημία του κορωνοϊού.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πετύχαμε πολλά όλοι μαζί. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η μάχη κατά της διαπλοκής και των φαινόμενων διαφθοράς, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας υπέρ των εργαζομένων, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που δημιούργησαν οι αντεργατικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στο δικό του μήνυμα ο κ. Βαλιώτης ανέφερε τα εξής:

1η Μαΐου

Ημέρα μνήμης και τιμής, καθώς συμβολίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις θυσίες των εργαζομένων ανά τον κόσμο.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας και όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της “υγειονομικής” κρίσης.

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και αναγκαίο να εκφραστεί με κάθε τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Γι΄αυτό όλοι μαζί πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας:

  • στις αντεργατικές παρεμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις
  • σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας
  • στις μειώσεις μισθών
  • στην καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων

και να μείνουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας και να αγωνιστούμε:

  • για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας
  • για την Παιδεία
  • για την στήριξη της μισθωτής εργασίας
  • για την διατήρηση των θέσεων εργασίας
  • για την προστασία των ανέργων

Καλή εργατική Πρωτομαγιά!

Ενωμένοι θα νικήσουμε!