Μνημείο προς τιμήν των εκτελεσθέντων της περιόδου 1947 – 1949

emfylios

emfylios

Αυτόν τον καιρό το ΚΚΕ οργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του. Το 2015 θα κυριαρχήσουν εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με θέμα «Αφιέρωμα στους αγώνες, τις θυσίες, την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης».

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 5 Ιουλίου προγραμματίζεται εκδήλωση στην Τρίπολη. Εκεί θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων με αποφάσεις του εκτάκτου στρατοδικείου Τρίπολης περιόδου 1947-1949 στο χώρο εκτελέσεων Αϊ-Θανάση.

Το στρατοδικείο της Τρίπολης, που έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο» λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του (370), ιδρύθηκε τον Ιούλιο του ’47, στην αρχή με ευθύνη τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Οι εκτελέσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους και συνεχίστηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 1949.

Οι νεκροί της Λακωνίας

Οι πρώτοι που εκτελέστηκαν στην Τρίπολη στις 20/8/1947 ήταν λάκωνες, οι Κουτράκος Δαμιανός του Δημητρίου (ετών 42, από το Μαυροβούνι) και Σταυρόπουλος ή Βλαχοδημητράκης Δημήτριος του Παναγιώτη (ετών 58, Βασσαράς). Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Τρίπολη και σε όλη την Πελοπόννησο ήταν η 27χρονη Αθηνά Μπενέκου από τη Ζούπαινα. Συνολικά εκτελέστηκαν 67 λάκωνες αγωνιστές, από τους οποίους οι επτά ήταν γυναίκες.

Το ΚΚΕ προχωρά στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, διεκδικώντας ο χώρος εκτελέσεων -που είναι και χώρος ταφής- να αποδοθεί στο λαό, να διαμορφωθεί, “ώστε οι νέες γενιές να τον επισκέπτονται, να διδάσκονται, να παίρνουν κουράγιο, να αντέχουν στις δύσκολες καμπές της ταξικής πάλης, στους αντεπαναστατικούς ανέμους της εποχής”.

Εξάλλου, το ΚΚΕ καλεί τους συγγενείς των θυμάτων να έλθουν σε επαφή με τις κομματικές οργανώσεις και να τους διαθέσουν φωτογραφίες, γράμματα, επιστολικά δελτάρια των φυλακών, απολογίες μπροστά στους στρατοδίκες και ό,τι άλλο υλικό θα φωτίσει τη ζωή και τον ηρωικό θάνατο των εκτελεσμένων.