“Μνημόνια: Διαχειριστές και αγροτικές κινητοποιήσεις”

 

άρθρο του γεωπόνου Σταύρου Χρυσαδάκου,
περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου & μέλους της Λαϊκής Ενότητας
____________________________________________________________________________

Xrysadakos StavrosΟι πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου και οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, στη βουλή, στα ΜΜΕ, στα μπλόκα, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, ανέδειξαν, πέραν των άλλων, το έλλειμμα ειλικρίνειας και την περίσσεια της υποκρισίας και του πολιτικού θράσους των κομμάτων του μνημονιακού τόξου.

Το καλοκαίρι του 2015 οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αποδέχτηκαν το τρίτο μνημόνιο, το υιοθέτησαν και το επικύρωσαν με την ψήφο τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τούτο το διάστημα έχουν βάλει μπροστά και σχεδιάζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μνημονίου.
Προσπαθούν να πείσουν τον αγροτικό κόσμο ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα αποτελούν έναν εθνικό σχεδιασμό.
Συγκρούονται στη βουλή και στα ΜΜΕ, κάνουν αντάρα και σηκώνουν σκόνη, για να αποκρύψουν ότι οι αλλαγές αυτές συνιστούν βασικές υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβαν ψηφίζοντας από κοινού το τρίτο μνημόνιο.

Προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι, με τα κείμενα που έχουν υπογράψει, έχουν δεσμευτεί για επώδυνες και καταστροφικές αλλαγές σε βάρος των ελλήνων αγροτών και παραγωγών γεωργικών προϊόντων ευρύτερα.
Ότι έχουν δεσμεύσει και υποθηκεύσει το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Επιχειρούν να συσκοτίσουν το τοπίο, εισάγοντας στη συζήτηση τη δήθεν φοροδοτική ικανότητα των αγροτών, τα ελλείμματα του ΟΓΑ, το πώς προσδιορίζεται το αγροτικό εισόδημα και άλλα τεχνικά ζητήματα.
Τα κείμενα που έχουν υπογράψει και στη συνέχεια μετατρέψει σε νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα από τη βουλή είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Περιλαμβάνονται στο νόμο 4336/2015 Αρθρο 3.
Εκεί περιγράφονται με σαφήνεια, ρητά, ωμά και ξεκάθαρα οι επιλογές των εταίρων, συμμάχων και τοκογλύφων, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με τις εντολές των επικυρίαρχων.

Για τους άπιστους Θωμάδες παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:
Παράγραφος γ: Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Μνημόνιο Συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ

Α. Για τη φορολογία των αγροτών
2.1 Δημοσιονομική πολιτική
Προκειμένου να αποδείξει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (βασικό παραδοτέο), …… μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη παραμετρικών μέτρων και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων: α) …… β) …… γ) σταδιακής κατάργησης της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017. Στο μεταξύ χαράσσεται στρατηγική για τη γεωργία•

Β. Και ακολουθούν οι προβλέψεις για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό των αγροτών.
Εδώ προβλέπεται το ένα ταμείο κύριας ασφάλισης, άρα και η κατάργηση του ΟΓΑ και η εξίσωση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

2.5 Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
2.5.1 Συντάξεις
ii. Έως τον Οκτώβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016:…. δ) την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)• ….ζ) τη σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία («pro rata»)•

iii. Έως το Δεκέμβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο), η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα, θα προβεί σε κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση, θα συγκροτήσει νέο διοικητικό συμβούλιο και ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο συνεισφερόντων και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες.

Με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις τους οι αγρότες απάντησαν στους αρχιτέκτονες του μνημονίου. Απορρίπτουν και αποδοκιμάζουν αυτές τις ρυθμίσεις και τα παράγωγά τους.
Δεν αναζητούν καλύτερο διαχειριστή των καταστροφικών μέτρων.
Αμφισβητούν και επιδιώκουν την ανατροπή αυτών των μνημονιακών ρυθμίσεων και εντολών.

Δίκαιος ο θυμός και η αγανάκτηση των αγροτών που είναι στους δρόμους.
Αντιλαμβάνονται ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιχειρούν «να στήσουν το παιχνίδι».
Βλέπουν, αισθάνονται, τον ταξικό χαρακτήρα των επιλογών και ας μην μπορούν πάντα να το εκφράσουν ολοκληρωμένα.

Εξαγριώνονται από τις προσπάθειες των φωστήρων, των πολιτικά αφελών, αλλά και των πολιτικών απατεώνων οι οποίοι έχουν επιστρατευτεί για να φιλοτεχνήσουν και ωραιοποιήσουν την εικόνα που προπαγανδίζουν ότι μπορεί να υπάρξει, φιλολαϊκή διαχείριση του μνημονίου, λείανση της οξύτητας των μέτρων, ισοδύναμα και άλλα τέτοια πολιτικά ευτράπελα.

Οι χθεσινές μεγαλειώδεις πορείες και συγκεντρώσεις σε ολη τη χώρα, καθώς και τα συνεχιζόμενα μπλόκα, απέδειξαν ότι οι αγρότες διαθέτουν την ωριμότητα, συλλογικότητα και υπευθυνότητα στην οργάνωση και διεκδίκηση του δίκιου τους.

Ιστορικά είναι καταγεγραμμένο ότι όταν η αγανάκτηση και ο θυμός μετατρέπονται σε γνώση, απόφαση και πολιτική δράση, τότε η λαϊκή θέληση θα συμπαρασύρει σαν ορμητικό ποτάμι όσους αψήφησαν τη λαϊκή εντολή και ψήφισαν τις βάρβαρες ρυθμίσεις.

Στη νέα και διευρυμένη συμμαχία των προθύμων είναι αφιερωμένη η τελευταία παράγραφος από ψήφισμα αγροτών της Κρήτης:
«Νιώθοντας αγανακτισμένοι και πολλαπλά προδομένοι από τις μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις, αρνούμαστε να υποκύψουμε και να δεχθούμε τη χαριστική βολή που τα κεφαλαιοκρατικά αδηφάγα συμφέροντα ετοιμάζονται να μας δώσουν εν είδει σωτηρίας.
Αποφασίσαμε ατελείωτους αγώνες αντίστασης ενάντια στον αφανισμό μας και υποσχόμαστε ότι οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν, ούτε πριν, αλλά ούτε και μετά την ψήφιση των επαίσχυντων νομοθετημάτων που έχουν ετοιμάσει, ως την τελική μας δικαίωση».