Μονεμβάσια: Έντονος προβληματισμός για την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού

vraxos Monemvasias

vraxos Monemvasias

Με αφορμή τη διαφαινόμενη κατάργηση του τοπικού αστυνομικού σταθμού, η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας συνέταξε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Τόσκα, με κοινοποίηση προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Ως συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, μιας ένωσης με ιστορία 79 ετών η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη την παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβάσιας (εμπορικά καταστήματα – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις εστίασης – εργαστήρια παραδοσιακών & τοπικών προϊόντων και ελεύθερους επαγγελματίες) θα θέλαμε διά της παρούσης να σας καταστήσουμε συμμέτοχο στον έντονο προβληματισμό μας που αφορά στο φερόμενο «κλείσιμο» του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Η Μονεμβάσια είναι, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, ένας αμιγώς τουριστικός και αγροτικός τόπος. Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας (ελαιουργεία, οινοποιεία, εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, σούπερ μαρκετ, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι) παραμένει ενεργός όλο το χρόνο. Το Κάστρο της αποτελεί έναν μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό χώρο με τεράστιας αξίας εκκλησίες, κτίσματα και εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται εντός αυτών. Ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος από ξενοδοχεία, κατοικίες και καταστήματα που λειτουργούν όλο το χρόνο. Επίσης η Μονεμβάσια (Κάστρο και Γέφυρα) αποτελεί τον μοναδικό προορισμό νυχτερινής διασκέδασης (χειμώνα-καλοκαίρι) τόσο του δήμου Μονεμβασίας όσο και των όμορων δήμων.

Η Μονεμβάσια βρίσκεται και σε μια ιδιαίτερη γεωμορφολογική θέση. Έχει άμεση πρόσβαση στο ανοιχτό Μυρτώον πέλαγος, με αποτέλεσμα να αποτελεί έναν εν δυνάμει σταθμό αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών. Στο παρελθόν ζήσαμε αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά, και κάμποσες φορές τόσο σκάφη όσο και άνθρωποι περισυνελέγησαν και αποβιβάστηκαν στην πόλη μας.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το γεγονός ότι η Μονεμβάσια αποτελεί κύριο προορισμό κρουαζιέρας. Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αναφερόμαστε σε 35 με 40 αφίξεις ετησίως, με έναν τεράστιο αριθμό επιβατών-επισκεπτών που υπερβαίνει τις 35.000 ανά έτος και που πραγματικά κατακλύζουν την πόλη μας, με ημερήσιο χρόνο διαμονής δώδεκα ώρες. Να σημειώσουμε δε ότι την τελευταία πενταετία η πόλη μας εφαρμόζει Κανονισμό Ασφαλείας Λιμένα (ISPS).

Κύριε υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ακριβώς όπως σας προτείνει με έγγραφό της και η κ. αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες, πώς και με ποιο τρόπο η διοίκησή σας θα εγγυηθεί την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της Μονεμβάσιας και της ευρύτερης περιοχής, την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, την κυκλοφοριακή ρύθμιση στο κέντρο της Μονεμβάσιας και στο δρόμο του Κάστρου, και φυσικά την ασφάλεια και την προστασία των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών επισκεπτών.

Ειδικά για την προστασία των τελευταίων ανησυχούμε ιδιαιτέρως, αφενός διότι ο τουρισμός (εκκλησιαστικός, κρουαζιέρας, γαμήλιος, σαββατοκύριακα κλπ) εν καιρώ μαρασμού, μνημονίων και γενικής κρίσης είναι η βασική πηγή εισοδήματος για την κοινωνία μας και αφετέρου διότι όπως κι εσείς γνωρίζετε, λόγω των τελευταίων τραγικών ανά την Ευρώπη τρομοκρατικών γεγονότων, η ασφάλεια για τον αλλοδαπό τουρίστα αποτελεί την κύρια και βασική του προϋπόθεση προκειμένου να επισκεφθεί μια περιοχή. Η τυχόν λοιπόν απώλεια του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ο οποίος έχει καταφέρει με την καθημερινή εικοσιτετράωρη παρουσία του να κρατήσει χαμηλά την παραβατικότητα σε ολόκληρη την περιοχή, είναι προφανές πως θα αφήσει ένα κενό ασφαλείας στον τόπο μας και θα πλήξει το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της δοκιμαζόμενης χώρας μας. Η Ένωσή μας είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρινίσεις”.