Μονεμβάσια: Επέτειος απελευθέρωσης της πόλης

monemvasia

Την 198η επέτειο απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό γιορτάζει η πόλη της Μονεμβασίας το τριήμερο 21, 22 και 23 Ιουλίου. Ο δήμος σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου (ώρα 9.00′ μμ) η Μελίνα Μποτέλη θα παρουσιάσει στο “Lazareto” τον θεατρικό μονόλογο “Δύο γυμνά άσπρα χέρια”.

Στις 9.00′ το βράδυ της Δευτέρας 22/7 θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων, με παρέλαση της φιλαρμονικής της δημοτικής ενότητας Μονεμβασίας και χορευτικών τμημάτων. Μισή ώρα αργότερα ο Πολιτιστικός – Χορευτικός και Αθλητικός Σύλλογος Μονεμβασίας “Ρίζες”, ο Πολιτιστικός Ξηροκαμπίου, ο Πολιτιστικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σπάρτης “Χοροδρόμοι” και οι “Νέοι Ορίζοντες” Σκάλας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Το πρωί (8.30′) της Τρίτης 23 Ιουλίου η φιλαρμονική θα παιανίσει επίκαιρα εμβατήρια στην πόλη. Στις 10.00′ θα ακολουθήσει αρχιερατική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Ελκομένου Χριστού, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από την κ. Μαρία Κουντούρη, φιλόλογο – διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας. Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της πλατείας “Κανόνι”, θα υπάρξει κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των πεσόντων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Το βράδυ (8.30′ μμ) θα γίνει η αφήγηση του ιστορικού της ημέρας και ο Αλιευτικός Σύλλογος Μονεμβασίας “Το Λαλούδι” θα αναπαραστήσει την πυρπόληση της τούρκικης γολέτας από τα ελληνικά πλοία. Στις 9.30′ μμ είναι προγραμματισμένη συναυλία του Μανώλη Λιδάκη και ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα η φαντασμαγορική καύση των βεγγαλικών.