Ο εορτασμός της Παναγίας Χρυσαφίτισσας

Xrysafitissa

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, τη Δευτέρα του Θωμά οι μονεμβασιώτες τίμησαν την πολιούχο τους, Παναγία τη Χρυσαφίτισσα. Αρκετοί προσκυνητές από τη Μονεμβάσια και τις γύρω περιοχές κατέκλυσαν τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα τους ναούς, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της, να απευθύνουν την προσευχή τους, να προσφέρουν το τάμα τους, να την ευχαριστήσουν.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά, τελέστηκε στον κατάμεστο ιερό ναό της Παναγίας Χρυσαφιτίσσης μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα συμπαραστατούμενου από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο και από πλειάδα ιερέων της ευρύτερης περιοχής. Το θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιλίου. Μετά το πέρας του εσπερινού τελέστηκε ιερά παράκληση στην Παναγία και έπειτα ο όρθρος και η νυκτερινή θεία λειτουργία.

Νωρίς το πρωί της κυριωνύμου ημέρας η ιερά εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στο μητροπολιτικό ναό του Ελκομένου Χριστού, όπου τελέστηκε ο όρθρος και εν συνεχεία πολυαρχιερατική θεία λειτουργία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής δήμου Μονεμβασίας, ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας. Εν συνεχεία ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς και τις αρχές της περιοχής για τη συμμετοχή, και τον αρχιερατικό επίτροπο Μονεμβασίας και εφημέριο Μονεμβασίας πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την άρτια οργάνωση και ευταξία της όλης πανηγύρεως.