Μουσείο Ελιάς: Βραδιά βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής από το Εθνικό Ωδείο

vyzantini kai paradosiaki mousiki (3)

Το βράδυ της Πέμπτης 17/7 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Επρόκειτο για ένα αφιέρωμα στους μεγάλους διδασκάλους και στις αλησμόνητες πατρίδες με θέμα “…Θυμίαμα ενώπιόν Σου”.

Στη συναυλία έλαβαν μέρος μέλη της βυζαντινής και παραδοσιακής χορωδίας, το φωνητικό σύνολο και η ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης. Τη διδασκαλία-διεύθυνση των χορωδιών και της ορχήστρας είχε αναλάβει ο π. Νικόλαος Τσάκος, την επιμέλεια και απόδοση των κειμένων η δρ Μεταξία Παπαποστόλου, ενώ στην καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς ήταν η διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Κυριακή Χελιώτη.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παπαποστόλου, από την αρχαία εποχή έως σήμερα ο λαός μας, σε όλες τις θρησκευτικές – λατρευτικές, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδεε άρρηκτα την άθληση με τη μουσική και το χορό. Οι αθλητικοί αγώνες συμπορεύονταν με τους μουσικούς, καλλιεργώντας ολόπλευρα τον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη βραδιά προσέφερε μία γνωριμία με τον διαχρονικό ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Έπαιξαν οι μουσικοί Νικόλαος Σταθάκης (βιολί), Παναγιώτης Κωνσταντάκης (βιολί), Γιώργος Βόλης (ούτι, λαούτο, σάζι), Κατερίνα Πάτσιου (κανονάκι), Αγγελική Ξεκαλάκη (κρουστά) και ο σπουδαστής Βασίλης Γάββαρης (κρουστά).