Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών (www.amyklaion.gr) προγραμματίζονται μουσειολογικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Αγίας Κυριακής στις Αμύκλες για το διάστημα από 5 έως 27 Ιουλίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη του σύνθετου πλέγματος της ανασκαφικής διεργασίας σε μη-ειδικούς. Είναι μια μορφή επιστημονικής προσέγγισης, της λεγόμενης δημόσιας αρχαιολογίας, μέσω της οποίας επιχειρείται η δημιουργία αμφίδρομης αλληλεπίδρασης μεταξύ τοπικής κοινωνίας και αρχαιολογικού χώρου. Η δημιουργία δεσμών μεταξύ των κατοίκων και του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος. Προσφέρονται δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Το πρόγραμμα αναλυτικά


Οι μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει
Τα παιδιά προσκαλούνται και φέτος να γνωρίσουν τη διαδικασία της ανασκαφής από την έρευνα μέχρι την πράξη και να μετατραπούν σε μικρούς αρχαιολόγους. Σε ένα παιχνίδι γνωριμίας, θα γνωρίσουν τις χρονολογικές φάσεις του Αμυκλαίου και θα έρθουν σε επαφή με τη χρονολόγηση ευρημάτων, καθώς και τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανασκαφής με τις απαραίτητες πληροφορίες και την ανάθεση ειδικών εργασιών.

Περίοδος διεξαγωγής: Πέμπτη 6/7, Πέμπτη 13/7 και Πέμπτη 20/7, 10.00′ – 12.00′


Ρώτα τον αρχαιολόγο
Προσφέρεται η δυνατότητα καθημερινής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο με σκοπό τη γνωριμία και συζήτηση με τους αρχαιολόγους για τα πρακτικά ζητήματα του επαγγέλματος. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αφήσουν το στίγμα τους στο Αμυκλαίο, βγάζοντας μια φωτογραφία που θα μοιραστούν στο προφίλ της ανασκαφής στο instagram/facebook ή γράφοντας την εμπειρία/όνομά τους σε ένα memory board, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό βιβλίο επισκεπτών.

Περίοδος διεξαγωγής: καθημερινά από 10 έως 22 Ιουλίου, μεταξύ 10.00′ – 13.00′


Ιστορίες για την Τροφή: Η γιορτή τότε – το πανηγύρι σήμερα
Σε αυτή τη συνάντηση/συζήτηση οι συμμετέχοντες με βάση τα ευρήματα και με σημείο αναφοράς το βωμό του ναού, θα διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των κοινωνιών διαγράφοντας μια ιστορική διαδρομή που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Παράλληλα, θα εστιάσουν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών, ανιχνεύοντας τα κοινά στοιχεία που διατηρούνται μέσα στους αιώνες.

Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 12/7, 19.00′ – 20.00′


Αρχαιολογία και φυσικό περιβάλλον: μια θεματική περιήγηση με αφορμή το Αμυκλαίο
Η δράση εστιάζει στη σημασία περιβαλλοντικών και κλιματικών παραγόντων στη διαμόρφωση του λόφου ως αστικού τοπίου και ιερού κατά την αρχαιότητα, εξετάζοντας θέματα όπως η τοποθεσία, το έδαφος, το υπέδαφος, η χωροταξική θέση, ο προσανατολισμός και άλλα.

Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 19/7, 19.00′ – 20.00′


Αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και αναζητήσεις: τα μνημεία του Αμυκλαίου
Ξενάγηση και δραστηριότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας με μακέτες. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρώνονται σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη μορφή του Αμυκλαίου κατά την αρχαιότητα. Αφού προηγηθεί ξενάγηση στο χώρο, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν μια μακέτα – μοντέλο με υλικά που παρέχονται από το εκπαιδευτικό project, προβάλλοντας σε αυτό ιδέες και προτάσεις για τη μορφή του αρχαιολογικού χώρου στο μέλλον.

Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 26/7, 19.00′ – 20.00′


Έκθεση και ξενάγηση στα νέα ευρήματα της ανασκαφής
Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, παρουσιάζονται τα νέα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφικές εργασίες. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι κατασκευές, οι φωτογραφίες και άλλο υλικό που θα προκύψει από την υλοποίηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ημέρα διεξαγωγής: Πέμπτη 27/7, 19.00′ – 20.00′


Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλών – Οι Φίλοι του Αμυκλαίου και την κ. Αγγελική Κοσμά στο τηλέφωνο 6976634845 ή μέσω email στο angkosma@gmail.com.