Μυστράς: Σε κατανυκτικό κλίμα οι Δ΄ Χαιρετισμοί

Agios Dimitrios Mystra

Πλήθος πιστών από τη Λακωνία, από όμορους νομούς, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν στο βυζαντινό Μυστρά, το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ακολουθία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος.

D Xairetismoi sto Mystra 2

Με την ολοκλήρωση των Χαιρετισμών, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε αρχικά τα πλήθη των παρευρισκομένων προσκυνητών, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον ιερό χώρο της καστροπολιτείας του Μυστρά, και ευχήθηκε να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Παναγίας μας. Στη συνέχεια μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος, την προσωπικότητα και την επιστημονική κατάρτιση του κ. Αντωνίου, ζητώντας του να απευθύνει στο εκκλησίασμα τον ωφέλιμο λόγο του.

Από την πλευρά του ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Σαλώνων εξέφρασεD Xairetismoi sto Mystra θερμές ευχαριστίες προς τον σεπτό ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, μέσω της οποίας του έδωσε την ευκαιρία να χοροστατήσει σ’ έναν ιστορικό ναό. Στη συνέχεια μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο και τη βαθύτερη σημασία των Χαιρετισμών.

Την όλη πνευματική πανδαισία συμπλήρωσε η χορωδία του μητροπολιτικού ναού Σπάρτης υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Τζανάκου. Την οργάνωση της θρησκευτικής τελετής είχε αναλάβει ο σύλλογος «Υπαίθρια Ζωή Σπάρτης». Ομολογουμένως μέσα στα φωτισμένα καλντερίμια με τα λαδοφάναρα, ήταν μία υπέροχη βραδιά, γεμάτη δέος, συγκίνηση και μεγαλείο, που παρέπεμπε στο Βυζάντιο, όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος στο ναό των Βλαχερνών της Πόλης.

πηγή: immspartis.gr

D Xairetismoi sto Mystra 1D Xairetismoi sto Mystra 3D Xairetismoi sto Mystra 4