Μωραΐτης: “Ληστρικός” o τιμοκατάλογος για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Nikos Moraitis

Nikos Moraitis

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης σχετικά με τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι αγρότες στην εταιρεία “Gaia Επιχειρείν” για τη συμπλήρωση και υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

Όπως αναφέρει, “θύελλα διαμαρτυριών και αγανάκτησης έχει ξεσπάσει μεταξύ των αγροτών, αφενός γιατί η εταιρεία «Gaia Επιχειρείν» κυκλοφορεί «ληστρικό» τιμοκατάλογο απαιτώντας για τη συμπλήρωση και υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ υπέρογκα ποσά -παρόλο που η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν αφού πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αφετέρου γιατί απαιτεί την εξουσιοδότηση σε πολλές περιοχές ώστε να μπορεί να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε αγρότη και να παίρνει τα χρήματα των ενισχύσεων. Και αυτά να συμψηφίζονται με τις οφειλές σε ΕΛΓΑ, που αύξησε εκ νέου τα ασφάλιστρα για το 2014, σε ΟΓΑ, στις εφορίες, σε δάνεια από τις τράπεζες κ.ά.”.

Ο εκβιασμός είναι ωμός και η παρανομία εξόφθαλμη. Η επιλογή του κάθε αγρότη για το πώς θα ιεραρχήσει τις ανάγκες του, για να μπορέσει να ζήσει και ξανακαλλιεργήσει, για το πότε και ποια χαράτσια και φόρους θα πληρώσει ή θα αφήσει αργότερα ή δεν θα μπορέσει τελικά να πληρώσει, είναι δική του υπόθεση και σχετίζεται με την ίδια την επιβίωσή του. Συνεπώς η απαίτηση εξουσιοδότησης στην ιδιωτική εταιρεία «Gaia Επιχειρείν» για παρέμβαση και αφαίρεση των εισοδηματικών ενισχύσεων από τον προσωπικό λογαριασμό του κάθε αγρότη είναι εκβιαστική και παράνομη, σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L 209 της 11.8.2005, σ. 1-25)“.

ο βουλευτής ρωτά λοιπόν τον υπουργό “αν έχει υπόψη του το «ληστρικό» τιμοκατάλογο και τι μέτρα θα πάρει, ώστε να είναι δωρεάν η υπηρεσία εξυπηρέτησης για τη δήλωση του ΟΣΔΕ για τον αγρότη και να επιστραφούν άμεσα τα ποσά που έχουν εξαναγκαστεί να πληρώσουν.

Επίσης, τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει την εκβιαστική και ταυτόχρονα παράνομη διαδικασία αρπαγής υπογραφών εξουσιοδότησης ώστε να μπορούν να τραβούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς των ενισχύσεων των αγροτών οι εκπρόσωποι της «Gaia Επιχειρείν» και άλλων φορέων, και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών”.