Μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αποκτήσουν δίκτυο 4G

diktyo 4G

diktyo 4G

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας φαίνεται πως αποτελούν για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι κάτοικοι των μικρότερων αστικών κέντρων, καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βαγγέλη Μανδραβέλη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η ΕΕΤΤ στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη διάθεση του “ψηφιακού μερίσματος” θέτει στους παρόχους που θα αναλάβουν τις νέες συχνότητες αποκλειστικά όρους πληθυσμιακής και όχι γεωγραφικής κάλυψης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλύπτουν τις περιοχές της επικράτειας με καθαρά εμπορικά κριτήρια και όχι ισότιμης πρόσβασης.

Ειδικότερα, αν ισχύσουν οι όροι της ΕΕΤΤ στην προκήρυξη για τη διανομή του “ψηφιακού μερίσματος”, τότε ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) θα αποκτήσουν μόνον τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ άλλα μικρότερα (πχ κωμοπόλεις) θα παραμείνουν με δίκτυα 2ης και 3ης γενιάς.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι η εκχώρηση του “ψηφιακού μερίσματος” έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ως συνέπεια πολλοί υποστηρίζουν ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπροστά, διευκολύνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πραγματοποιήσουν λιγότερες επενδύσεις στο μέλλον. Ετσι επιλέγεται αποκλειστικά η πληθυσμιακή και όχι και η γεωγραφική κάλυψη, η οποία απαιτεί υψηλότερες επενδύσεις. Η ΕΕΤΤ έχει θέσει ως υποχρέωση του κατόχου των νέων συχνοτήτων την πληθυσμιακή κάλυψη του 80% του πληθυσμού της χώρας εντός των πρώτων τριών ετών. Σημειώνεται ότι το αστικό συγκρότημα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί στο 65% της πληθυσμιακής κάλυψης.

(πληροφορίες από την “Καθημερινή”)