Νέα διάκριση στις Φυσικές Επιστήμες για το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης

diakrisi 2ou GEL

diakrisi 2ou GEL

Με ιδιαίτερα αξιέπαινη επίδοση εκπροσώπησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, στον 7ο πανελλήνιο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2015, ο οποίος διεξήχθη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αιγάλεω το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.

diakrisi 2ou GEL (1)

Η τριμελής ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημήτριο Δημητρόπουλο, Δανάη Μοσχοβάκου και Νίκο Χιώτη, κατέλαβε την έκτη θέση στη χημεία, την όγδοη στη φυσική και τη δωδέκατη θέση στη συνολική κατάταξη (με 231 μονάδες), μεταξύ 49 ΓΕΛ της νότιας Ελλάδας. Την πρώτη θέση για τη νότια Ελλάδα κατέκτησε η ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων, ενώ αξίζει να τονιστεί το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, κάτι που κάνει την αξία της επίδοσης των μαθητών μας ακόμα σημαντικότερη.

katataxi_xhmeia_euso_2015_panelliniosΤην προετοιμασία της ομάδας του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Ανδριοπούλου (χημικός), Αριστομένης Καναβάρος (φυσικός) και Ιωάννης Κυριακίδης (χημικός).

katataxi_sxoleiwn_euso_genikiΑπό τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας, στο διαγωνισμό που διεξήχθη την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης), την πρώτη θέση κατέλαβε η μαθητική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Σερρών. Έτσι, στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2015, που θα διεξαχθεί στο Klagenfurt της Αυστρίας, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τις ομάδες του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αναβρύτων και του 3ου ΓΕΛ Σερρών.

Στους δύο διαγωνισμούς –βόρειας και νότιας Ελλάδας- συμμετείχαν συνολικά τριμελείς ομάδες μαθητών από 78 σχολεία της χώρας που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ το Δεκέμβριο του 2015, στους οποίους έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1.407 μαθητές!
diakrisi 2ou GEL (2)Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ, διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ της β΄ λυκείου. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται εργαστηριακά, σε πειραματικές πρακτικές στο εργαστήριο, διεπιστημονικά, στη φυσική τη χημεία και τη βιολογία, και ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα ΕΚΦΕ της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσου για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Θέματα, αποτελέσματα και άλλες πληροφορίες για το διαγωνισμό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ http://panekfe.gr/.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι λάκωνες μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους καθηγητές τους κ.κ. Ανδριοπούλου και Καναβάρο, τιμήθηκαν σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε εισήγηση και παρουσίαση για τα στοιχειώδη σωματίδια από τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ κ. Νίκο Τράκα, παρουσίαση του συντονιστή της 13ης EUSO στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνου Παπαμιχάλη, απονομή βραβείων και επαίνων στους μαθητές και επίσκεψη των τελευταίων στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας του Ευγενίδειου Ιδρύματος.

diakrisi 2ou GEL (3)Σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ολόψυχες ευχές για περαιτέρω διακρίσεις στον επιστημονικό στίβο!

Ελένη Γ. Παλούμπα, MSc χημικός

υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λακωνίας