Νέα επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας στον Γιάννη Τσιρώνη

Ο πρόεδρος των λακώνων βιοκαλλιεργητών Δημήτρης Καραμπάσης απέστειλε χθες νέα επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη:

“Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την ειδική σας σύμβουλο κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου σχετικά με την αναμενόμενη τροπολογία για τις αγορές παραγωγών έχουμε να σας πούμε ότι:

1. Η τροπολογία ήταν και είναι μέρος της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 μήνες.

2. Θυμίζω ότι είχαμε καταθέσει σχέδιο διατύπωσης σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς που είχε ορίσει ο υπουργός (κ.κ. Μπακούρος, Φουλίδου, Σιούτη) και οι διαβεβαιώσεις (προφορικές) που είχαμε πρότινος ήταν ότι η τροπολογία ήταν στη νομική υπηρεσία του υπουργείου για έλεγχο (αυτό κράτησε τέσσερις μήνες) μετά μας διαβεβαίωσαν ότι πήγε στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή (και αυτό προφορικά). Δεκαπέντε ημέρες πριν το Πάσχα, η κ. Λυμπεροπούλου διαβεβαίωνε στον «Αγρότυπο» ότι η τροπολογία πήγε στη βουλή και θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα (και αυτό προφορικά αλλά δεν είπε ποιο Πάσχα…) και τώρα μας λέει ότι είναι στα χέρια της στο γραφείο σας. Τι ζητάμε όλο αυτό το διάστημα, να ξεχωρίσετε «δυο γαϊδάρων άχυρα», δηλαδή διαχωρισμό βιοκαλλιεργητών με συμβατικούς, τόσο τρομερό είναι; Μήπως σας δεσμεύουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα;

3. Ζητήσαμε, να μας σταλεί η τροπολογία σε όλους τους φορείς που είχαμε εμπλακεί στη διαβούλευση, ούτως ώστε να έχουμε εικόνα και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με το τελικό κείμενο, και η κ. Λυμπεροπούλου μας αρνήθηκε πεισματικά λέγοντάς μας ότι δεν είναι κοινοποιήσιμο το κείμενο της τροπολογίας. Επίσης μας ζήτησε να έρθει κάποιος από εμάς στο υπουργείο, για να μας διαβάσει την τροπολογία χωρίς να μας την δώσει όμως!!

4. Από πότε προϊόν διαβούλευσης γίνεται κρατικό μυστικό; Τι παιχνίδια παίζονται πάλι; Από πότε τροπολογία νομοσχεδίου γίνεται ιδιοκτησία των Οικολόγων Πράσινων; Τι άλλαξε όταν αναλάβατε πριν τρεις μήνες στο υπουργείο; Πού πάει αυτή η ομηρία;

Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να μας αποστείλετε το σχετικό κείμενο για ενημέρωσή μας, ούτως ώστε να τελειώσει η ομηρία των συναδέλφων που συμμετέχουν στις αγορές βιοκαλλιεργητών. Σας θυμίζουμε ότι το να μας ζητάτε συγγνώμη δημοσίως, παρουσία παραγόντων του υπουργείου και την άλλη μέρα να το έχετε ξεχάσει, δεν σας τιμά.

Αντιστέκεστε επίμονα στις καλοπροαίρετες προτάσεις και συμβουλές μας, οι οποίες αφορούν το καλό όλων των βιοκαλλιεργητών της χώρας. Δυστυχώς για εσάς, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο έχουμε σε όσα σας έχουμε καλοπροαίρετα καταθέσει. Επειδή δε πολλά ακούγονται, σας ζητάμε να δώσετε στη δημοσιότητα και τη μελέτη για τη Βιολογική, με όλα τα επιπλέον προϊόντα που περιλαμβάνει αυτή, που με εντολή σας και χρήματα του ελληνικού λαού συνέταξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και την έγκριση αυτής από την ΕΕ. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πήγε η μελέτη αυτούσια προς έγκριση, για να μην χρειασθεί να κάνουμε εκ νέου ερώτημα στους ευρωπαίους. Όλα στη φόρα, στη διαφάνεια και στη διαύγεια όπως λέει και ο κ. πρωθυπουργός.

Ο αγρότης επιβάλλεται να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, όπως εσείς νομίζετε. Όταν χτίζεις πέτρα-πέτρα τη Βιολογική όπως λέγατε, ξεκινάς από τη βάση (αυτό σας είχαμε ξαναπεί όταν αναλάβατε). Εσείς αντιθέτως, αντί να κάνετε αυτό, αρχίσατε να πετάτε τις πέτρες μαζί με τη λάσπη και όποιον πάρει ο χάρος!!! Τα αποτελέσματα των πράξεών σας τα έχετε μπροστά σας!!! Τη λύση την έδινε η πρότασή μας (πάγωμα και επαναπροκήρυξη) και όχι η δική σας και ο τσαμπουκάς ότι «πάγωμα και επαναπροκήρυξη σε αυτή τη συνάντηση δε μπαίνει». Πού πήγε ο τσαμπουκάς σας τώρα, κ. υπουργέ; Και επί τη ευκαιρία ποιος αφήνει περιθώριο επαναπροσδιορισμού της έκτασης για όσους δεν έχουν το ποσοστό 10% σε Natura; Αληθεύει επίσης ότι κάποιοι νεοεισερχόμενοι θα πάρουν έως 99.000 ευρώ ετησίως, ήτοι σχεδόν 300.000 ευρώ έκαστος την τριετία; Ποιοι είναι και ποια είναι η έδρα τους; Να σας ενημερώσω ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013 όλη η Πελοπόννησος είχε περίπου 1500 εγκεκριμένους βιοκαλλιεργητές και τώρα έχει περί τους 260; Αξίζουν συγχαρητήρια στους Οικολόγους Πράσινους, μπράβο σας! Θα υπάρχει από πλευράς σας ανάλογη δημοσίευση της απόφασης επιτυχόντων όπως εκείνη του 2014 με αριθμ. πρωτ. 692/36422 με αναλυτική αναγραφή των δικαιούχων με τα απαραίτητα στοιχεία;

Για να δούμε τι θα μας απαντήσουν και οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια ερμηνεία θα δώσουν για τους Κανονισμούς; Άραγε ερμηνεύονται σε κάθε κράτος μέλος κατά το δοκούν ή είναι κοινοί για όλους; Ίδωμεν!”.