Νέα ευρήματα από υποβρύχια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Navagio Antikythiron (6)

Navagio Antikythiron (6)

Πάνω από 50 αντικείμενα ανελκύθηκαν στην υποβρύχια ανασκαφή που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Την έρευνα διεξήγαγε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Ήταν η πρώτNavagio Antikythiron (9)η ανασκαφή στο συγκεκριμένο ναυάγιο με τη φυσική παρουσία ελλήνων και ξένων καταδυομένων αρχαιολόγων.

Εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας (ενδεικτικός του μεγέθους της άγκυρας για την οποία προοριζόταν), δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας (η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό), μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.

Τα δεδομένα που συλέχθηκαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσθέντα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν στο ναυάγιο.

Navagio Antikythiron (5)Navagio Antikythiron (7)Navagio Antikythiron (8)