Νέα κόντρα για τα σκουπίδια στο ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου

skoupidia

skoupidia

“Η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να ανακουφίσει προσωρινά το δήμο Τρίπολης”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 2/2, αναφερόμενος στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Τρίπολη, και πρόσθεσε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε ένδειξη αλληλεγγύης και έξω από κομματικά στερεότυπα, όταν ετοιμαστεί η δομή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα μπορούσε να ανταποδώσει τη βοήθεια στη Δυτική Αττική στο μέλλον, αν υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα”.

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι έχει τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής της Τρίπολης ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει βρει χώρο προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για την τελική έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης και στον επιφανειακό ΧΑΔΑ στην TatoulisΑγία Τριάδα, τον οποίο χαρακτήρισε “ωρολογιακή βόμβα” για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ άσκησε δριμεία κριτική σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απευθύνοντάς τους πως “τη στιγμή που εμείς κρατάμε τα πρόστιμα όπως μπορούμε για να κερδίσουμε χρόνο, εσείς, αντί να είσαστε σύμμαχοι στην αποτροπή εγκλημάτων, ζητάτε να ανοίξουμε κλειστούς ΧΑΔΑ”.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης την απορία του “γιατί ξαφνικά εμφανίζονται όλοι «ευαίσθητοι» σχετικά με το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα σιωπούν εκκωφαντικά για τις συνέπειες της μη ορθολογικής διαχείρισης, που γίνεται μέχρι τώρα, στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, αλλά και για τη μαύρη οικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω της”.

“Η εντολή που μας έδωσε ο πελοποννησιακός λαός να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι νωπή ακόμα”, συμπλήρωσε ο Π. Τατούλης και επανέλαβε ότι “η αρμοδιότητα της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στους δήμους, σύμφωνα με το νόμο, και για το λόγο αυτό άλλωστε τα ανταποδοτικά τέλη τα εισπράττουν οι δήμοι και όχι η Περιφέρεια”. Υπογράμμισε μάλιστα την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Τρίπολης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι δική του η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σχετικά με την εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το ΠΕΣΥ ότι “ο πλήρης φάκελος του έργου βρίσκεται για τον προαπαιτούμενο έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο οποίος αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί και αμέσως μετά θα υπογραφεί η σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο”.

Για αδιέξοδο κάνει λόγο η μείζων αντιπολίτευση

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Δευτέρας η περιφερειακή παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα” ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικότερα στην Τρίπολη, έχοντας απασχολήσει πρόσφατα και έκτακτα σε δύο συνεδριάσεις την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

“Ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκαν τη συζήτηση του θέματος και με περισσό θράσος αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει βρεθεί η Πελοπόννησος. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνεςPeloponnisos Prwta 1 για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στους δημάρχους και στις παρατάξεις της μειοψηφίας, αν και έχει ήδη με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναλάβει και την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισής τους. Διαφάνηκε για ακόμη μια φορά ότι η περιφερειακή αρχή, μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές της, λειτουργεί με πανικό και δεν διστάζει να μεταβιβάσει σήμερα ευθύνες στους δημάρχους και αύριο στην κυβέρνηση, ώστε να μη γίνει αποδέκτης της κοινωνικής κατακραυγής”, σημειώνει η μείζων αντιπολίτευση του ΠΕΣΥ.

Γι’ αυτό και η παράταξη Βουδούρη καλεί για πολλοστή φορά την περιφερειακή αρχή να αλλάξει σχεδιασμό και να εφαρμόσει την εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνεργασία με τους δήμους και το ΦΟΔΣΑ, κρίνοντας πως “μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν με σωστό και διαχρονικό τρόπο και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα”.