Νέα οικονομική ενίσχυση του δήμου στη ΔΕΥΑΣ: Στα 6,2 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη

nero

Να ζητηθεί από τον δήμο Σπάρτης νέα οικονομική ενίσχυση ύψους 1.039.800,80 ευρώ, για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου, αποφάσισε το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης.

Σύμφωνα με το ΔΣ, η ρευστότητα που παρουσιάζει η επιχείρηση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι σχεδόν μηδενική. Οι ημερήσιες εισπράξεις έχουν μειωθεί κατά 80 με 90% με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΣ να μην είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς ούτε να αγοράσει τα αναγκαία υλικά για την επισκευή των δικτύων. Το ήδη αυξημένο πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα η επιχείρηση να οδηγείται σε αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως το σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΣ μέχρι 30 Ιουνίου υπολογίζονται σε 1.039.800, 80 ευρώ, τα δε συνολικά χρέη ανέρχονται σε 6,8 εκατ. ευρώ (τα 4,2 εκατ. προς τον δήμο δεδομένου ότι ο δήμος καταβάλλει για την τοκοχρεωλυτική δόση της ΔΕΥΑΣ 120.000 ευρώ).

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν οικονομική ενίσχυση από το δήμο, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (προς ΕΔΕΥΑ, αρμόδια υπουργεία κλπ) προκειμένου να ισχύσουν και για τη ΔΕΥΑΣ τα μέτρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις που πλήττονται (ρυθμίσεις ΕΦΚΑ, φόρων κλπ). Ζητούν επίσης μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στα επίπεδα του βιομηχανικού τιμολογίου και να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΣ, τουλάχιστόν μέχρι τέλος του έτους.